YouTube

  • DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,14
  • ALTIN
    %1,05
  • BIST
    %2,62
Yerköy’de, kuduza karşı uçaktan ilaçlı yem atılacak

Yerköy’de, kuduza karşı uçaktan ilaçlı yem atılacak

Yerköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışma kapsamında belde ve köylerde aşılı yemlerin havadan atılacağını söyledi.
22042014asıYıldız, ilçeye bağlı köylerde, yaban domuzu, tilki ve buna benzer yabani hayvanlara kuduza karşı tedbir amaçlı uçakla zirai ilaçlama yapılacağını belirtti.
Uçakla zirai ilaçlamanın Yozgat’ta dört ilçede yapılacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
“Kuduz Hastalığı merkezi sinir sistemini etkileyen, insanlarda ve hayvanlarda ölümle sonuçlanabilen viral bir enfeksiyondur. Hastalığa, insanlarda dahil olmak üzere tüm sıcak kanlı hayvanlar yakalanabilirler. Köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, gibi evcil hayvanların yanı sıra, tilki, kurt, çakal gibi vahşi hayvanlarda da sıkça görülür.
Hastalığın yayılması hemen hemen daima enfekte hayvanlar tarafından ısırılma ile olur. Hastalığa en duyarlı türler tilkiler, çakallar ve kurtlardır. Bu hayvanlar ile temas, boğuşma ve ısırılma yolu ile kedi, köpek vb diğer evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilirler.
Bu nedenle Bakanlığımız yaban hayatında Kuduz Hastalığı ile mücadele amacı ile Türkiye de “Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini” uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı Kuduz Hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105.000 km2 alanda 3 yıl süre ile senede bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecektir.
Proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz etmektedir. İlçemizde de uygulanacak olan bu projede vatandaşlarımızın şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.”
“Aşılı yemlere dokunmayın”
Uçakla atılan aşılı yemlerin kesinlikle vatandaşlar tarafından dokunulmaması gerektiğini belirten Yıldız: “Aşılama uçağından atılan yemlere kesinlikle dokunulmayacak, aşı yemlerine dokunulursa yemlerin kokusu değişir ve tilkiler yemleri yemezler ve aşılanamazlar. Aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda hastalanmamak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle çocukların aşı yemlerine temas etmemeleri hususunda uyarılmaları. Köpeklerin yemlerin atılmasını müteakip bir hafta boyunca başıboş bırakılmamaları gerekmektedir.
Ayrıca ilçemizde her yıl düzenli olarak uygulanan Kuduz Aşılama Kampanyasında tüm vatandaşlarımız kedi ve köpeklerini İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerine aşılatmaları gerekmektedir.
Gerek havadan aşı yemi bırakılması, gerekse Kuduz Hastalığı ve aşılama kampanyası ile ilgili İlçe Müdürlüğümüzün 516 23 76 numaralı telefonunu arayarak vatandaşlarımız bu hat üzerinden bilgi alabileceklerdir”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji