Yerköy’de Organik Karpuz Hasadı Başladı

Yerköy’de Organik Karpuz Hasadı Başladı
17 Ağustos 2013 Cumartesi - 1768 kez okunmuş
Facebook 0 Twitter 0

Yerköy’ün organik olarak karpuz üretimi yapılan Sekili Beldesi’nin Belediye Başkanı Halil Bacanak, bu yıl yaklaşık 2 bin dekar alanda karpuz hasadının başlandığını belirterek, bölgede yetişen karpuzun çevre illerde pazar bulduğunu söyledi.

Sekili Beldesi’nde kavun ve karpuzun organik olarak üretildiğini ifade eden Belediye Başkanı Halil Bacanak, “Bu yıl yaklaşık 2 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldı ve bu gün hasat başladı. Yurdun diğer bölgelerde karpuz hasadının tamamlanıp, pazarda da son günlerini yaşadığı bir dönemde Sekili karpuzu Pazar tezgâhlarında yerini alıyor. Bölgemizde ekimlere nisan ayında başlanıyor, diğer yöreler daha önce ektiği için erken olgunlaşıyor. Burada yetişen karpuz Yozgat ile birlikte Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Amasya, hatta Adana’ya gönderiyoruz. Sekili karpuzunun özelliği, hormonsuz olması. Toprağı kumlu olduğu için şeker oranı yüksek, doğal, tadını topraktan alıyor” dedi.

Tarlasında ilk karpuz hasadına başlanılan üretici İbrahim Kaban ise bu yıl karpuz üreticisinin yüzünün güldüğünü belirterek, “Her yıl 8-10 bin dekar alanda karpuz üretimi yapılırken, geçtiğimiz yıl üreticiler yetiştirdikleri karpuzları satamayıp zarar ettiler. Onun için bu yıl karpuz üretimi düştü. Sekili karpuzunun en büyük özelliği, tam mevsiminde yetişiyor olması. Adana’da karpuz hasadı bitiyor, burada başlıyor. Burada yetişen karpuzların kendine has özellikleri var. Şeker oranı yüksek ve kırmızı rengi diğer bölgelerde yetişen karpuzlara göre daha açık. Bunun sebebi de tamamen organik ve doğal olmasıdır” dedi.

Yozgat’ta karpuz hasadı, bu konuda deneyimli olan Şanlıurfalı tarım işçileri tarafından yapılırken, karpuzun kilosu tarlada 40 kuruştan satılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sitedeki tariflerin izinsiz kopyalanması yasaktır.