YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,28
  • ALTIN
    %0,23
  • BIST
    %-0,24
Yerköy'e kazlar geldi

Yerköy'e kazlar geldi

0902017kaza
Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Yerköy ilçesinde kurduğu Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yetiştirilmek üzere 350 damızlık Kaz getirildi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Bozok Üniversitesi tarafından, Yozgat’ın kaz yetiştiriciliğindeki potansiyelini ortaya çıkarmak, markalaştırmak ve kaz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 2011 yılında başlatılan bilimsel proje çalışmalarından olumlu sonuçların alınmasının ardından proje hayata geçirildi, kaz üretimi de artırıldığını söyledi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, projeyi yürüten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz ile birlikte Yerköy ilçesine giderek, çalışmaları yerinde gördü. Karadağ, yürütülen çalışmalarla birlikte Yozgat’ta kaz üretiminin artırılıp, ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğini belirterek: “Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölümü, Yozgat`ta Kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik proje hazırlandı. Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında, geleneksel yapısını bozmadan, gerçek verim seviyelerine ulaşarak, üreticiler tarafından kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının amaçlanmakta. Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi`nin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile birlikte gerçekleştirdiği alan taraması sonucunda hazırlanan raporda, Yozgat`ın Türkiye`de kaz yetiştiriciliğinde hatırı sayılır bir yere sahip olduğuna dikkat çekildi. Raporda, 2010 yılı verilerine göre 33 bin 228 olan kaz varlığının 2011 yılında 18 bin 226`ya gerilediği kaydedildi. Sonraki yıllarda kaz varlığının il genelinde artarak, geçen yıl 19 bin 794`e çıktığı vurgulanarak, `Türkiye`deki kaz varlığının yaklaşık yüzde 4`üne sahip Yozgat`ta Kaz yetiştiriciliği gelenek olarak daha çok aile ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmakta olup, henüz sektörel düzeyde değildir` denildi. Yozgat`ta kaz eti tüketim alışkanlığının yaygın olduğu, büyük ve küçükbaş hayvancılığına ek olarak yapıldı.”
Kazlar, gündüz açık alanda serbest olarak otlatılmakta ve gezindirilmekte, akşam olduğunda kapalı kümes veya ahırlarda tutulmakta olduğunu ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ “Sonbaharda kazlar kesilmekte, kışın her ailede 3-5 kaz damızlık olarak elde tutulmaktadır. Ancak, daha fazla sayıda kaz yetiştiren ailelerde 25 kaza kadar damızlık bulundurulmaktadır. Anaç kazlardan ortalama kaz başına 10-11 yumurta elde edilmekte, doğal gurk yaptırılarak kaz anaç başına ortalama 8 kaz palazı çıkarılmaktadır. Yetiştiriciliği genellikle kadınlar tarafından yapılan kazlar 8 aylıkken kesilmektedir. Yozgat`ta tüy rengine göre Alaca, Beyaz, Gri ve Siyah olarak adlandırılan kaz cinsleri bulunmaktadır” dedi.
Yozgat`ta kış ayı geldiğinde kazlı pilavın sofraları süslediğinin altı çizilerek, önemli misafirlerin kaz eti, bulgur pilavı ve yufka ile ağırlandığı, bulgur pilavının haşlanan kazın yağı ve suyu ile yapılıp, lif lif ayrılan kaz etinin pilavın üzerine yayılarak servis edilmekte olduğu kaydedildi.
 
`PROJEYİ DESTEKLİYORUZ`
 
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, üniversite olarak ilin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunma gibi bir sorumluluklarının olduğunu hatırlatarak, bu bağlamda ülke genelinde varlığı azalmakta olan kaz varlığının artırılmasına yönelik Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bilimsel araştırma sonunda hazırlanan projeyi yakından takip edip, desteklediklerini söyledi. Rektör Prof.Dr. Karacabey, hazırlanan proje kapsamında Yozgat il genelindeki kaz varlığının ve özelliklerinin belirlenip, varlığının artırılarak, sektör haline getirilmesi noktasında projenin devreye sokulduğu anlattı. Prof.Dr. Karacabey, şöyle konuştu:
`Yozgat, Türkiye`de kaz varlığı içerisinde ilk 10 sırada yer aldığı bilinmektedir. Mevcut durumu tespit etmek amacıyla bütün köylerde birebir görüşmeler yapılarak, mevcut durum ortaya konulmuştur. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Yozgat`taki kazların 4,5 kiloluk canlı, 2,3 kilo karkas ağırlığının olduğu tespit edilmiştir. Bu Türkiye ortalamasının üzerinde bir canlı ağırlıktır. Kaz denilince akla Kars ilimiz gelmesine karşın, bu konuda Yozgat daha öndedir. Türkiye`de en verimli, et kalitesi yüksek kaz yetiştiriciliği için Yerköy ilçemiz en ideal bölgelerden birisi olarak karşımıza çıkmıştır.`
Yozgat ilinde kaz yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan projenin bu yıl uygulamaya konulacağı belirtildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji