YouTube

  • DOLAR
    %0,39
  • EURO
    %0,18
  • ALTIN
    %0,53
  • BIST
    %-0,85
Yılmaz, “ÇKS kayıt son tarih 30 haziran“

Yılmaz, “ÇKS kayıt son tarih 30 haziran“

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz, 2014 yılında çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarının son başvuru tarihinin 30 Haziran olduğunu söyledi.
02062014yilmazYılmaz, çiftçilerin, mağdur olmamaları ve destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS), 30 Haziran 2014 tarihine kadar kayıt olmaları gerektiğini söyledi.
ÇKS’ye başvurularda görülen eksikliklerin giderilmesi ve çiftçilerin sistemden daha iyi yararlanması amacıyla yeni ÇKS Yönetmeliğinin yayımladığı belirten Yılmaz, AA muhabirine şu açıklamalarda bulundu:
“Yeni yönetmelikle 2014’te çiftçilerin ÇKS’ye kaydolmak üzere son başvuru tarihinin 30 Haziran olarak belirlendi. Geçtiğimiz gün yürürlüğe giren yönetmelikle, çiftçilerin ÇKS son başvuru tarihlerinin 2015 ve sonrası yıllar için bir önceki yılın 31 Aralık tarihi olarak değiştirildi.
Çiftçilerin ÇKS başvurularını, bakanlık il veya ilçe müdürlüklerine yapabilecekleri gibi internet üzerinden de işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Birden fazla ilçede arazisi bulunan çiftçiler için ikamet ettikleri ilçeden başvurma şartı kaldırıldı. Çiftçilerin arazilerinin bulunduğu herhangi bir ilçeden başvuru yapabileceklerdir. ÇKS başvuruları esnasında çiftçilerin kimlik bilgilerinin MERNİS veri tabanından, tapu bilgilerinin ise Tapu Kadastro Bilgi Servisi veri tabanından online olarak sisteme aktarılmasının sağlanarak, ÇKS başvuruları sırasında çiftçilerden Tapu Sicil Müdürlüklerince onaylanan tapu fotokopilerinin istenilmesi uygulaması da kaldırıldı.
Yine çiftçiler tarafından tarımsal faaliyette kullanılan ancak tapudaki vasfı arsa olan arazilerin ÇKS’ye kaydedilmesinin de getirilen yeni değişiklikler içinde yer almaktadır. Söz konusu yönetmelikle daha önce 100 dekar ve daha fazla alanlar için yapılan kira sözleşmeleri ile taahhütname belgelerinde istenilen noter onayı kaldırıldı. Yeni düzenleme ile bu belgelerin muhtarlıklar tarafından onaylanması yeterli olacak, yine daha önce kiralanan tarım arazilerinin maliklerinin vefat etmesi halinde bu araziler kiracıya kaydedilemiyordu. Yeni düzenlemeyle malikleri vefat eden arazi sahiplerinin kira sözleşmesinin sona erdiği tarihe kadar ya da sözleşmenin feshedilmesine kadar kiracı adına kaydedilmeye devam edecek.”
Yılmaz, çiftçilerin mağdur olmamaları ve destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için mutlaka 31 Haziran’a kadar Çiftçi Kayıt Sistemini yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.
Çiftçi borçları bir yıl süre ile ertelendi
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz, kuraklık ve don gibi tarımsal üretime zarar veren iklim olaylarından zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine (TTK) olan tarımsal kredi borçları 1 yıl erteleneceğini söyledi.
Yılmaz, “Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumu il-ilçe hasar tespit komsiyonlarınca belirlenen üreticilerin, vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.
Ziraat Bankası ve TTK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden veya hesap devrinden itibaren yüzde 3 faiz uygulanacak.
Bu durum, iİlçemiz genelinde, geçen yıllara oranda yüzde 30 ila yüzde 40 oranlarında arpa ve buğdayda hasar bulunmakta. Ama Sekili ve Terzili köyleri arasında bu oran yüzde 100’leri bulmaktadır. O yüzden bu belirtmiş olduğumuz mevkilerde arpa ve buğday neredeyse biçilmeyecek durumda.  Busene kuraklık geçtiğinden dolayı, arpa ve buğdayda verimliğin çok düşeceğini bekliyoruz. Tabi bu durum her köyümüz için geçerli değil sıkıntı olmayan köylerimizde bulunmakta. İlçemiz genelinde, yüzde 30’lara yakın oranlarda zarar var. Tabi bu durum çiftçilerimizi kara kara düşündürmektedir. Birçok çiftçimiz borçlu, İnşallah çiftçilerimizin bu borçları ertelenir” şeklinde konuştu.
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji