YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,25
  • ALTIN
    %0,12
  • BIST
    %0,80
Zahirecilere tevkifat kesintisi anlatıldı

Zahirecilere tevkifat kesintisi anlatıldı

Yozgat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, “Tarım Bağ-Kur prim borcu olmayan üreticilerden, ürün satarken artık prim kesintisi yapılamayacak” dedi.
15122012sgkSGK İl Müdürlüğü, Yerköy belediye düğün salonunda ziraat oda başkanları ve temsilcilerine, ticaret borsası temsilcileri, hububat alım satımı yapan zahireciler yönelik bir seminer düzenledi.
SGK Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, ürün alımlarında yapılan tevkifat kesintilerinin nasıl yapılacağı konusunda çeşitli bilgiler verdi.
Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 1 Nisan 1994 tarihinden itibaren Kuruma prim borcu bulunan sigortalıların sattıkları ürün bedellerinden yüzde 1 oranında tevkifat kesintisinin yapılmaya başladığını belirten Yılmaz, şu ifadelerde bulundu;
“Bakanlar kurulu kararları kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların Tarım Bağ-Kur, prim borçları olup olmadığının sorgulanmasından sonra prim borçları olması halinde sattıkları ürünün brüt tutarı üzerinden prim borcunu geçmeyecek şekilde kesinti yapılacaktır.
Prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olanlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamı dışındaki çalışmalarından dolayı sigortalı olanlardan, 5510 sayılı Kanun ile bu kanundan önce yürürlükte olup mülga kanunlar kapsamında taraflarına emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlardan, Kuruma başvurarak ‘Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesi’ almış olanlardan kesinti yapılmayacaktır” dedi.
Tarımsal ürün satın alan gerçek ve tüzel kişilerin 1 ay içinde yaptıkları kesintilere ilişkin kesinti bildirim listelerini, takip eden ayın son iş gününe kadar Kuruma göndermeleri gerektiğini ifade eden Yılmaz, “İsteyen kesinti sorumluları kesinti bildirim listelerini kağıt ortamında, isteyen kesinti sorumluları ise kurumdan kullanıcı kodu ve şifre alarak e-Kesinti programı aracılığıyla elektronik ortamda gönderebileceklerdir. Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 1/1/2014 tarihine kadar yüzde 1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise yüzde 2 oranında kesinti yapmak zorundadır. Tarımsal kesinti işlemlerinde müstahsil makbuzunun düzenlendiği tarihte geçerli olan kesinti oranı dikkate alınacaktır. Kurumuzca işletime açılan program sayesinde vatandaşlarımızın hizmet binasına gelerek talepte bulunması halinde sigortalı hesaplarına aktarılan kesinti tutarları herhangi bir talep alınmadan ve süratli bir şekilde  hesaplarına aktarılacaktır” şeklinde konuştu.
Yılmaz, kesinti yapmak zorunda olduğu halde kesinti yapmayan veya yaptıkları kesinti tutarlarını süresi içinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyen ya da Kesinti Bildirim Listesini süresi içinde göndermeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında 30 Mart 2005 tarihli 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi uyarınca işlem yapılır ve Kesinti Sorumlularına idari para cezası uygulanacağını sözlerine ekledi.
Toplantıya, SGK Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz’ın yanı sıra, SGK Yerköy Şube Müdürü Bekir Kesici, Ticaret Borsası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu, mali müşavirler ve zahireciler katıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji