YouTube

  • DOLAR
    %-0,11
  • EURO
    %0,35
  • ALTIN
    %0,27
  • BIST
    %0,86
Afrikalı Gençlerin Hayatı Yerköy’de Birleşti

Afrikalı Gençlerin Hayatı Yerköy’de Birleşti

Afrikalı Muhammed ve Yasmin’in Javara’nın hayatları Yerköy ilçemizde birleşti. 
26092013muhÜlkelerinde yoksulluk içerisinde yaşarken Türk işadamı ile hayatları bir anda değişen Javara çifti, sadece yuva kurmakla kalmayıp Yozgat’ta Türk kültürü ile yaşamı tercih ettiler.
Yozgatlı İşadamı Ömer Uyar, Afrika’nın Mali ülkesi’nde cami inşaatı sırasında yanında tercüman olarak çalıştırdığı işçilerden Muhammed Javara’ya sahip çıktı. Muhammed’i aynı iş yerinde çalıştığı Mali’li Yasmin ile evlendiren İşadamı Uyar, balayı için ise Yerköy İlçemize bağlı Delice Köyü’ndeki evini açtı.
SİYAH İNSANLARIN ÜLKESİNE BEYAZ EL
Mali’de cami inşaatı yapan İşadamı Ömer Uyar, yanında tercüman olarak çalışan Muhammed gibi çok sayıda fakir insana iş verdiğini söyledi.
Mali’de fakir ve zor şartlar altında geçinen çok sayıda insan olduğunu belirten Uyar:
“İmkânlar ölçüsünde Avrupa’daki imkânlarımızı zorlayarak Mali’de yaşayan insanlara yardımcı olmak, onlara iş vermek gayesini güttük. Almanya’da da mümkün mertebede imkânlar ölçüsünde iş vermeye çalışıyoruz. Muhammed de orda benim tercümanımdı. Almanca, İngilizce biliyorum ama Fransızca ve Bambaraca bilmediğimiz için anlaşmak çok zor oluyordu. O noktadan tercüman istedik. Muhammed de tercümanım olduğu için sürekli yanımdaydı, elim ayağım gibiydi” dedi.
SEVDİĞİ KIZLA DÜĞÜNLERİNİ YAPTI
Kendi şirketinde çalışan Yasmin’le arasındaki ilişkiyi haber alır almaz Muhammed’e isteyerek düğünlerini yaptığını söyleyen İşadamı Uyar, imkânları kısıtlı olduğu için sadece düğünlerini yapmakla kalmayıp Yozgat’ta da balayı hediye ettiğini söyledi.
Hayatlarında ilk defa yurt dışına çıkan Muhammet ve Yasmin’in mutlu köy hayatını çok sevdiklerini ve ülkelerine dönmek yerine Türkiye’de eğitimlerini tamamlamak istediklerini belirten Uyar, şöyle konuştu:
“Bir yıldır beraber tanıştığımız, beraber yediğimiz, beraber içtiğimiz insanlar. Düğünlerini yaptık, bari balayını da yaptıralım istedik. Hayatında yurt dışına çıkma imkânları olmamış. İmkânları çok kısıtlı olduğu için onlara bir değişiklik olsun istedik.  Balayına getirdik buraya bir aylığına şimdi burada da yanımızda bizimle beraber kalıyorlar. İnşallah burada Türkçede öğrenmeyi de düşünüyorlar. Türkçede öğrendikten sonra bakalım belki üniversite okuma ihtimalleri de olabilir.”
MUHAMMED: “TÜRK İNSANLARI BİZE SAHİP ÇIKTI”
Eşi Yasmin’le birlikte ikinci hayatını yaşayan Muhammed Javara, Türk insanlarının kendilerine sahip çıktığı için çok mutlu olduğunu söyledi.
Mali’de Javara sülalesinden geldiğini ve ailesinin ülkede geçim sıkıntısı ile yaşadığını belirten Javara; “Ben çok sevinçliyim böyle insanları gördüğüm için. Bana ve eşime samimi davranıyorlar. Sanki benim kardeşim ve ailem bana yakınlar. Allaha inanıyorlar. Bizim gibi onlarda Müslümanlar. O noktadan çok şanslıyım çok sevinçliyim” dedi.
ÜNİVERSİTE OKUYUP, ÇALIŞMAK İSTİYORUM
Muhammed Javara, Yozgat’ta üniversite eğitimi görüp, çalışarak Mali’de yaşayan ailesine destek çıkmak istediğini belirtti.
Javara şunları söyledi: “Benim hanım Afrika Mali’de Türk insanları oraya gelmişlerdi Camii inşaatı yapmaya. Onların Camii inşaatında ben tercüman olarak çalışırken, benim hanımda orda onların yemek işlerine bakıyordu. Temizlik ve yemek işlerine bakıyordu. Ordayken birbirimizi tanıdık ve birbirimizi karşılıklı sevdik. Ömer Ağabey ve oğlu bize yardımcı oldu düğünümüzü yaptı. Onun için çok teşekkür ederiz ne kadar teşekkür etsek az onlara. Çok şanslıyız o noktada. Ben şuanda misafir olarak kalıyorum. Bir aylığına geldik. Allah nasip ederse biraz uzatıp, burada okul öğrenip, üniversite okuyup ondan sonra burada iş bulursam kardeşime daha fazla yardımcı olabileceğim için çok şanslı hissediyorum kendimi. İnşallah Allah bana bu imkânı verir bende kardeşlerime bakarım.”
KEZBAN ANNENİN KIZI GİBİ…
İşadamı Ömür Uyar’ın Eşi Kezban Uyar da Yasmin Javara’yı kızı gibi sevmiş, sahip çıkmış.
Kezban Uyar, Yasmin’in Türkiye’ye geldiğini sonradan öğrendiğini ve kendisi için sürpriz olduğunu söyledi.
Uyar: “Oğlum Muhlis vizelerini almış, düğünlerini yapmış. Sürpriz yaptılar Yozgat’a gelerek. Arabanın içinde görünce şok olduk. Çok güzel maşallah çok anlayışlı. Ne göstersem başarıyla yapıyor. Şunu şöyle yap dediğimde yapıyor” dedi.
Yasmin Javara da Kezban Anne olarak sevip saydığı insanın yanında yaşamaktan ve Türk yemekleri yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji