YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Dr. Çelik, “Sigaranın 4 binden fazla zehirli madde içeriyor”

Dr. Çelik, “Sigaranın 4 binden fazla zehirli madde içeriyor”

16022017drcelik
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik , sigaranın 4 binden fazla zehirli kimyasal madde içerdiğini söyledi.
Dr. Yusuf Çelik , Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın insan sağlığına verdiği zararlara değindi.
Dünyada 15 yaş üstü 1,2 milyar insan tarafından tütün ve ürünlerinin kullanıldığına dikkat çeken Dr. Çelik, şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülkelerde ve ülkemizde “Dünya Sigarayı Bırakma Günü’’ olarak belirlenmiş, tütün ve tütün ürünlerinin zararlarının farkındalığının artırılması hedeflenmiştir.
Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunabilir sebebi olup, kansere bağlı ölümlerin % 30’undan sorumludur. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zeka geriliği oranı daha yüksektir. Kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa neden olmaktadır.
Sigarayı bırakmak bir kişilik ya da irade sorunu değil sadece nikotin bağımlılığıyla mücadele sorunudur.Sigara(nikotin) fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapar. Nikotine bağlı fiziksel bağımlılık diğer bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibidir. Belli bir süre sigara içilmediğinde sinirlilik, sıkıntı duygusu ve dikkatini toplamada güçlük gibi belirtiler ortaya çıkar ve ızdırap vericidir.Alkol ve birçok uyuşturucu maddeden farklı olarak bu belirtiler acı verici olmakla beraber yaklaşık 2-3 hafta kadar bir sürede giderek azalır ve kaybolur.Psikolojik bağımlılık ise ızdırap vermekten çok bir duygu ya da tada karşı duyulan kuvvetli özlem şeklindedir ve bu hissin azalarak kaybolması 6 ay ile 1 yıl arası sürer.
Sigarayı bırakmanın en kesin sonuç veren yolu; yukarıdaki gerçeklerin farkında olarak ve çekilecek zorluğun her gün azalarak yok olacağını bilerek bir kerede ve asla tekrar içmemek kararıyla bırakmaktır.Bu şekilde bırakamayanların öncelikle bir göğüs hastalıkları uzmanından yardım alarak kendileri için en uygun olan bırakma yöntemini araştırmaları ve bu yöntemi kararlılıkla uygulamaları gerekmektedir” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji