YouTube

  • DOLAR
    %0,19
  • EURO
    %-0,16
  • ALTIN
    %0,04
  • BIST
    %2,24
Dr. Harun Macit, “Organ bağışı, en büyük yardım”

Dr. Harun Macit, “Organ bağışı, en büyük yardım”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Harun Macit, organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olduğunu söyledi.
organTedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklarda organ nakli yapıldığını söyleyen Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Harun Macit, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ifade etti.
Türkiye’nin, Dünya’da organ nakil merkezleri ve organ nakli ekiplerine sahip olan bir ülke olduğunu söyleyen Dr. Harun Macit, yapılan organ bağışlarının yetersiz olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu;
“Ülkemizde organ bekleyen 20 bin kronik böbrek hastasının yanı sıra kalp ve karaciğer yetmezliği gibi organ naklinden başka kurtuluş şansı bulunmayan binlerce hastanın bulunmaktadır. Organ bağışının ülkemizde az olması nedeni ile binlerce hasta organ nakli beklerken yaşamını yitirmektedir.
Organ nakli tanım olarak; tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören, hatta bedene zararlı duruma gelen organların yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesidir. İleri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavileri ancak organ nakli ile mümkün olabilmektedir
Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85 ila 96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır.
Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahip olmasına rağmen, en önemli sorunumuz bağış oranlarındaki yetersizliktir. Avrupa’da beyin ölümü vakalarının bağış oranı yüzde 75 iken ne yazık ki ülkemizde bu oran yüzde 24 seviyesindedir. Bugün ülkemizde 23 bin 529 kişi bekleme listesinde organ beklemekte iken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında bin 779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmiştir.
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler İl Sağlık Müdürlüğüne, hastanelere, organ nakli yapan merkezlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda imzaladıkları bir belge ile organlarını bağışlayabilirler.
Organ bağışında bulunan kişilere organ bağışı kartı verilir ve organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Yerköylüleri de  bu toplumsal görevi yerine getirmek, bu konuda bilgi almak ve bekleme listesindeki hastalara umut olmak üzere organ bağış birimlerine bekliyoruz. Unutmayalım ki; sağlıklı insanın milyonlarca isteği vardır ama hasta insanın ise sadece bir isteği vardır, o da iyileşmek. Gelin umut olalım.”
 “Organ bağışının dini yönden sakıncası var mı? “
Dr. Harun Macit, “Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu: 6.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır” dedi.
 “Hangi organ ve dokuların nakli yapılmaktadır?”
Dr. Harun Macit,”Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır.  Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir.
Böbrekler sağ ve solda olmak üzere iki tanedir. Dakikada1 litrekanı süzerek vücudu zararlı maddelerden temizlerler. Ancak birçok sebepten böbrek dokusu zarar görerek işlevini yapamaz hale gelebilir. Böbrek yetmezliğine bağlı ölümlerin yüzde 60 ‘ını oluşturan kronik böbrek iltihabı durumunda böbrekler fonksiyonlarını kaybederler. Bu durumda böbrek nakli gerekir.
Kalp kasını tutarak harap eden hastalıklarda kalp görevini yapamamaktadır. Bu hastalar nakil olmaz ise çok kısa sürede hayatlarını kaybetmektedir ve ancak kalp nakli ile yaşamaları mümkündür.  Karaciğer karın boşluğunun sağ tarafında yer alır. Karaciğer hücrelerinin tahrip olduğu, siroz, kronik sarılık, karaciğer kanseri gibi tıbbi tedavinin başarısız kaldığı hastalıklarda karaciğer nakli tek çözüm olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.
Organ bağışının hayat kurtardığı bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Harun Macit, organ bağışı konusunda iyi düşünmeli ve doğru kararlar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji