YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,17
  • BIST
    %-1,25
Dr. Murat Yıldırım, “AIDS her yaşta ortaya çıkabilir”

Dr. Murat Yıldırım, “AIDS her yaşta ortaya çıkabilir”

Yozgat Aile Hekimleri Derneği Başkanı (YAHED) ve Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, 1 Aralık Dünya AİDS Günü nedeniyle bir bildirim yayınladı.
11022015yildirimDr. Murat Yıldırım,, “İlk olarak ABD’de ortaya çıkan bu hastalık, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Dünya genelinde 40 milyon civarında HIV vakası var. Türkiye’de de bu hızla artıyor. İki yıl önce Türkiye’de kayıtlı HIV virüsü taşıyanların sayısı 4 bin 500 – 5 bin civarındaydı” dedi. Dr. Yıldırım, bu sayının 8 binlere kadar çıktığını belirterek aids hastalığına dikkat çekti.
Yıldırım, 1 Aralık Dünya AİDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ilk olarak ABD’de ortaya çıkan hastalığın, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlandığını aktardı.
Dr. Yıldırım, “Dünya genelinde 40 milyon civarında HIV vakası var. Türkiye’de de bu hızla artıyor. İki yıl önce Türkiye’de kayıtlı HIV virüsü taşıyanların sayısı 4 bin 500-5 bin civarındaydı. Ancak sayı 8 binlere kadar çıktı” dedi.
Dr. Yıldırım,  edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan AİDS’in, HIV adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalık olduğunu bildirdi.
Dr. Yıldırım, “ Bu virüs, vücuda girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder. Böylece başka hastalıklara yakalanmamız çok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığına bile direnç gösteremeyiz. Hem kadında hem erkekte görülen AİDS, her yaşta ortaya çıkabilir.
Fakat bu virüs, vücuda girdikten hemen sonra hastalık görülmez. Ayrıca, bu virüsün vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikayet ya da bulgu da yoktur. Ancak yapılan kan tetkikleri sonucu farkedilir. Yaklaşık 10-12 yıl sonra belirtiler görülmeye başlar. Bu zamana kadar kişi, mikrobu başkalarına bulaştırabilir. Ayrıca şunu bilmek gerekir ki, AİDS hastaları için “ölüm” kaçınılmaz bir sondur” dedi.
AİDS’in üç tane bulaşma yolu vardır:
Kanında bu virüsü taşıyan biriyle normal ya da anal ve oral cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, özellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmesiyle HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşır.
Hamile ve HIV virüsünü taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilmektedir.
AİDS’li ya da HIV virüsüne sahip kişilerin kanlarına temas sonucu ya da organ nakliyle hastalık ya da virüs bulaşır” diye konuştu.
AİDSTEN KORUNMANIN YOLLARI
Dr. Yıldırım açıklamasında şunları aktardı:
“Cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmak gerekir. Herkes bu hastalığa yakalanabildiğinden, mutlaka koruyucu kılıf kullanılmalıdır. Her ne kadar böyle birşeye ihtimal vermiyor da olsanız prezervatif kullanımı çok önemlidir. Güvenli bir cinsel yaşamın gerektirdiklerine mutlaka uymanız gerekmektedir. Bunun için doktorunuzdan çok daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bir diğer bulaşma yolu, kan nakli olduğundan, AİDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalıdır. Bu durumda sağlık personeline de çok büyük görev düşmektedir. Kullanılmış ve sterilize edilmemiş cerrahi aletler, şırıngalar, jiletler kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücudunuzda bir yara oluştuğunda mutlaka koruyucu bir bantla bunu kapatın.”

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Doktor dr Murat Yildirim

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji