YouTube

  • DOLAR
    %-0,01
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,22
  • BIST
    %-1,37
Dr. Murat Yıldırım “Kanserde  erken teşhis hayat kurtarır”

Dr. Murat Yıldırım “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”

Yozgat Aile Hekimleri Derneği Başkanı (YAHED) ve Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin. kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini söyledi.
11022015yildirimYerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, kanserin, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan bir hastalık olduğunu belirtti.
Kanserin, günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, “Kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde, ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Sigara, kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenlerle, hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar” dedi. Kanser Haftası’nın, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Dr Yıldırım, şunları söyledi: “Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.”
Kanser belirtileri ile ilgili bilgi veren Dr. Yıldırım, “Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren ve iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir. Kadın kanserleri denince ilk akla gelen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen Meme Kanseri’dir. Meme Kanseri’nin erken tanısı için düzenli klinik meme muayenesi, evde ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşın üzerinde hekim kontrolünde düzenli mamografi çekimi gerekmektedir. Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen bir diğer Kanser türü de Rahim Ağzı Kanseri’dir. Ülkemizde en sık görülen ilk on kanser arasında olup, erken tanı için şikayeti olmayan kadınların da düzenli olarak yıllık muayene ve tetkik yaptırmaları gerekmektedir. Rahim Ağzı Kanseri taraması için yapılan test Pap-Smear testidir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz olarak halkımıza yönelik kanser taramaları (Meme, Rahim Ağzı, Kolon Kanseri) yapılmakta olup, sağlıklı kişilerde düzenli bir şekilde kontrollerini ve taramalarını yaptırmak üzere bu merkeze başvurabilirler” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji