YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Dr. Uyar “Verem Sinsi Tehlike”

Dr. Uyar “Verem Sinsi Tehlike”

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
20102014uyarYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, veremi, insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olmuş en önemli hastalıklardan birisi olarak gösterdi. Hastalığın henüz yok edilemediğini belirten Dr. Uyar, “Ülkemizde kayıtlı tüberküloz hastalarının sayısı etkili tedavi, bilinçlendirme ve çalışmalar ile her geçen yıl azalmaktadır” dedi.
İNSANLIK TARİHİ BOYUNCA ÖLÜMLERE NEDEN OLMUŞ
Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, yaptığı açıklamada; “Verem insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olmuş en önemli hastalıklardan birisidir. Milattan önce 2000 yıllarında yaşamış mumyalarda hastalığın izleri görülebilmekte, eski çağlardan kalma organik maddelerde verem mikrobu (basili) saptanabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olması ve hastaların önemli bir kısmının ölmesi tüm hekimlerin verem hastalığına olan ilgisini artırmıştır. 24 Mart 1882 yılında hastalığın etkeni olan mikrop bulunmuştur. Bu mikroba Mycobacterium Tuberculosis ismi verilmiştir ve bu tarihten yaklaşık 75 yıl sonra, 1950’li yıllarda etkili ilaçlar geliştirilebilmiştir” dedi.
HENÜZ YOK EDİLEMEDİ
“Dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne neden olmuş bu hastalığın henüz yok edilemediğine dikkat çeken Dr. Uyar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Özellikle Doğu Asya ve Afrika’da sık görülen verem hastalığı öldürmeye ve sakat bırakmaya devam etmektedir. Son 50 yılda geliştirilen ilaçlar sayesinde hastalığı tedavi etmek mümkündür. İlacı düzenli kullanan 100 hastadan 95’inden fazlası tamamen tedavi olur. Kullanılan ilaçlar ucuzdur, hatta ülkemizde sağlık sigortasına bakılmaksızın tamamını devlet karşılamaktadır. Buna rağmen dünya genelinde yılda yaklaşık 9 milyon hasta ortaya çıkmakta ve 1,3 milyon insan verem hastalığından ölmektedir.
Vereme erken tanı koymak hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemlidir. Bunun için hastalanan kişinin verem hastalığından şüphelenmesi gerekir.”
TEDAVİSİ MÜMKÜN
“Verem hastalığı en sık akciğerleri tutar fakat bazen akciğerlerin dışındaki organları da hastalandırabilir. Lenf düğümleri, akciğer ve kalp zarları, böbrekler, omurilik ve beyin hastalıkta sık tutulan akciğer dışı organlardır.
Akciğer veremi bulaşıcı olmasına karşın bu diğer organların tutulması halinde verem hastalığı başkasına bulaşamaz, çünkü mikrop organdan çıkıp havaya yayılamaz ve başkasına gidemez. Akciğer vereminin bulaşmaması için hastanın erken tanı alması ve etkili tedavi edilmesi yapılabilecek en başarılı uygulamadır. Diğer taraftan hastaların maske kullanmaları ciğerden çıkan havayı filtre edeceği için bulaşma ihtimalini azaltır.
Toplumda sık görülen havlu, bardak, çatal, kaşık, tabak, tarak vb kişisel kullanım ürünleri ile verem hastalığı bulaşmaz. Tedaviye başladıktan 15-20 gün sonra veremin bulaşma ihtimalinin sıfırlandığı kabul edilmektedir.”
TÜRKİYE İYİ DURUMDA
“Ülkemizde kayıtlı tüberküloz hastalarının sayısı etkili tedavi, bilinçlendirme ve çalışmalar ile her geçen yıl azalmaktadır. 2011 yılında 14 bin 569 kişide görülen bu hastalık dünya ortalamasının çok altındadır. Bunların 9 bin 650’sinde akciğer tüberkülozu vardır. Hastalığın yüzde 60’ı erkeklerde, yüzde 40’ı kadınlarda saptanmıştır. Tüm bu hastalarda yüzde 90 tedavi başarısına ulaşılmıştır. Ülkemizde ilaca ve tedaviye erişim dünyaya kıyasla oldukça iyi durumdadır. Tüm tanı ve tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmakta olup hastalara gerektiğinde ayni, nakdi yardımlar da yapılmaktadır.
Ülke genelinde verem hastalığının tanıtılması ve halkın bilinçlendirilmesi için her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü tanıtıcı etkinliklerle geçirilmektedir. Veremle savaş aralıksız ve sıkı bir şekilde sürdürülmektedir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji