YouTube

  • DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %0,44
  • ALTIN
    %0,17
  • BIST
    %0,80
Dünya Türkleri Yozgat’a Geliyor

Dünya Türkleri Yozgat’a Geliyor

Dünya üzerinde yaşayan Türkleri Yozgat’ta buluşturacak “Türk Dünyası Kültür Merkezi” Projesi’nin başlangıcı olan ‘Türk Dünyası Buluşma Şöleni’ için hazırlıklar başladı. Şölene dünya üzerinde var olan Türkiye Cumhuriyetleri ile akraba topluluklardan yaklaşık 500 katılımcının davet edilmesi bekleniyor. Büyük bir toy havasında geçecek şölen, dünya Türklüğünü Anadolu’nun tam orta yerinde Yozgat’ta buluşmasına vesile olacak.
10052012turkiyeDışişleri Bakanlığı Bürokratı Altan Araslı’nın hazırladığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde hazırlanan Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, üst düzey devlet adamları ve STK’ların destek verdiği Türk Dünyası Kültür Merkezi Projesi yıl içerisinde Yozgat’ta yapılacak şölenle başlayacak. Geçtiğimiz günlerde Yozgat’a gelerek şölen hazırlıkları ile ilgili Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz’le çeşitli temaslarda bulunan Projenin mimarı Altan Araslı, projenin başlangıç noktası olan Türk Dünyası Buluşma Şöleni ile ilgili ön çalışmaların tamamlandığını, gerekli bütçenin hazırlanmasının ardından ödeneğin tahsis edilerek dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şölen tertip edileceğini söyledi.
MELUNCANLAR DA GELECEK KIZILDERİLİLER DE
Araslı, Türk Cumhuriyetleri ile çağdaş özerk Türk Cumhuriyetlerinin davetli listelerinin hazırlandığını, davet edilecekler arasında bakan, Türkolog, şair-yazar, sanatçı, folklor ekibinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 500 kişilik bir ekibin Yozgat’ta olacağını kaydetti.
“Ayrıca bir de şeref konuğumuz olacak. Bunları Amerika’dan davet edeceğiz. Bize köklü olarak destek veren ve kökenlerinin Türk olduğunu belirten bir Meluncan’lar kardeşlerimiz vardır” diyen Araslı, kökenlerinin Türk olduğu sürekli gündeme gelen Kızılderililerin de şölene davet edileceğini ifade etti.
Araslı; “Bunun yanı sıra Kızılderililer de aynı şekilde köklerinin Türk olduğunu belirtmektedirler. Bunlar üç büyük aşiret ve cemaat şeklindedirler. Ve Amerika’da da büyük bir güce sahiptirler. Üç bölgeye yayılmışlardır, üçüncüsü de uzun zamandan beri haberdar olamadığımız Alaska’daki Saka Türkleri vardır. Bunlar da kimliklerini muhafaza etmişlerdir. Ve bunları da şeref konuğu olarak aramızda görmekle Yozgatlılar olarak gurur duyacağız” dedi.
YOZGAT TÜRKMEN ŞEHRİDİR
Projenin Yozgat’taki hayata geçmesi için destek veren Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat denildiğinde akla Oğuzların Bozok kolunun geldiğini belirterek; “Türklerin Anadolu’ya yerleşmesiyle birlikte Yozgat’ımızda da bu gelişmeler başlamıştır. Yozgat Türkmen şehridir. Özellikle başladığımız ortak çalışma neticesinde de Yozgat’ımızda “Türk Dünyası Buluşma Merkezi” olarak bir proje başlatıyoruz. Bu yıl inşallah gerekli ilgili ve yetkililerle görüşmek, onların da onayını almak suretiyle Yozgat’ımızda bir proje başlatıyoruz” dedi.
“Projemizin amacı tüm Türk dünyası ülkeleri ile görüşüp Yozgat’ımızda yılın belirli bir gününde hem kültürel olarak hem sosyal hem tarihi olarak geçmişimizi Türk Dünyası olarak birlikte anımsamak, hatırlatmak, o günleri yadetmek, ayrıcada hem ülkemizi hem Yozgat’ımızı bu vesile ile daha güzel tanıtma imkanı da bulmuş olacağız” diyen Başer;
“Bu projenin bize mihmandarlığını yapan Altan Bey’e teşekkür ediyorum. Hakikaten güzel bir çalışma sergilemişler, bunları biz inşallah hem başbakan yardımcımıza hem meclis başkanımıza hem Anayasa Mahkemesi başkanımıza ulaştırmak suretiyle onların da ben inanıyorum desteklerini alacağız. Aldıktan sonra da bu girişimlerimiz netice verir. Çünkü Yozgat Lisesi inşallah Türk Dünyası Kültür Müzesi, yine Askerlik Şubesi’nin tahsisini istedik, tarihi güzel bir bina. Bu amaçla müze olarak kullanırız, bu yıl bir başlangıç yapıp önümüzdeki yıllarda da bunu geliştirerek Yozgat’ımıza inşallah Türk Dünyası’nın buluşma merkezi yapmak istiyoruz.”
Araslı, AK Parti İL Başkanı Fahri Açıkgöz’ü de ziyaret ederek projenin içeriği ve yıl içerisinde yapılması planlanan Türk Dünyası Kültür Şöleni hakkında bilgi verdi.
AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz de böyle değerli bir projesi Yozgat’a kazandırma gayreti içerisinde olan Araslı’ya teşekkür ederek; “Biz de üzerimize düşen ne ise, sorumluluğumuzu yerine getirme noktasında her zaman gayretkar olacağız. İnşallah Yozgat’ımız için hayırlı, uğurlu olur” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji