YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,25
  • ALTIN
    %0,12
  • BIST
    %0,80
Farklı Meyvelerden “Türkiye Bahçesi” Kurdu

Farklı Meyvelerden “Türkiye Bahçesi” Kurdu

Yerköylü gurbetçi işadamı Ömer Uyar, yıllar önce çobanlık yaptığı, tarlasında çalıştığı köyüne tekrar dönerek Türkiye’nin farklı yörelerine ait örnek bir meyve bahçesi oluşturdu. 
10092013deliceÇam Fıstığından Antep Fıstığına, Manisa üzümünden Iğdır Kayısısına farklı meyveleri aynı bahçe ve toprak üzerinde yetiştirmeyi başaran işadamı, azmi ve ortaya koyduğu başarı ile bölge üreticisine ilham kaynağı oldu.
Yozgat’ın Yerköy İlçesi Delice Köyü’nden yıllar önce çalışmak için gittiği Almanya’da inşaat mühendisliği eğitimini bitiren, 35 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde müteahhitlik yapan gurbetçi işadamı Uyar, baba toprağını sahipsiz bırakmadığı gibi farklı iklim şartlarında yetişen meyve fidelerinden oluşturduğu “Türkiye Bahçesi” ile görenleri şaşırtıyor.
Bahçelerin İçerisinde Büyüdük
Aradan geçen 36 yıla rağmen içerisinde büyüdüğü bağdan bahçeden ve yeşil örtüden hiçbir zaman kopmadığını söyleyen Uyar, bahçe merakını Ankara ve Almanya’da da kurduğu bahçelerle gidermeye çalıştığını söyledi.
Almanya’daki gurbet yıllarında satın aldığı müstakil evin bahçesinde bin metre kare alanda bir ağaçtan 5 çeşit elma meyvesi yetiştirmeyi başardığını anlatan Ömer Uyar;
“Mesela Almanya’da kayısı pek yetişmiyor. Ben memleketten kayısı götürdüm yetiştirdim. Badem yetiştirdim. Fındık, erik, Trabzon Üzümü, Yalova’dan, Türkiye’den, Yozgat’tan üzüm götürdüm, orada yetiştirmeyi başardım. Hala bahçem duruyor” dedi.
Kivi, Sumak, İncir Aynı Bahçede
Yılın belirli dönemlerinde bulunduğu baba toprağı Delice köyünde İç Anadolu Bölgesi’nde yetişmeyen, yöre halkının alışık olmadığı meyveler yetiştirdiğini kaydeden Uyar, yöredeki diğer üreticilerin de bu bahçeden örnek alması arzusuyla çalıştığını söyledi.
Uyar; “Mesela defne, kivi, Sumak, kara incir, beyaz incir, çam fıstığı, Antep Fıstığı, Manisa, Kilis üzümü, çıtır badem, kestane ektim. Aşılı kestane, aşısız kestane yetiştirmeyi başardım. Her bölgeden 4–5 farklı dut yetiştirdim. Iğdır kayısısından şekerpareye kadar bizim İç Anadolu da yetişmeyen kayısılar var bahçemde var” diye konuştu.
komşularım fazla para harcadığımı düşünüyor
Uyar, Türkiye meyvelerinden oluşan bahçesine olumlu tepkiler aldığını fakat komşularının kendisine bir bahçe için çok fazla para harcadığı düşüncesinde olduklarını söyledi.
1984 yılında babasının vefatı ile boş kalan toprakları sahipsiz bırakmayarak, Orta Anadolu’da da farklı meyvelerin yetişebileceğini göstermek istediğini belirten Uyar, yaptığı açıklamada; “Tabi haliyle biraz masraf ilk etapta yapmak gerekiyor. Artı bu işi yaparken birazda bilinçli yapmak lazım. Çünkü ben burasını koyun gübresiyle, hayvan gübresiyle, Biyo veyahut organik olarak yetiştirdim. İlaç kullanmadım, kimyasal gübre kesinlikle kullanmadım. İlaçta atmıyorum sadece biyo olarak yetiştiriyorum. O noktadan bilinçli olarak yapılırsa daha verimli oluyor.
Ben bahçemde mutluyum. Yöre halkına İç Anadolu mevsiminde, toprağında Türkiye’nin birçok meyvesinin yetişebileceğini gösterdim. Tek dileğim, arzum örnek alınması” ifadelerine yer verdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji