YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Hızlı Trende, Sekili, Yerköy, Yozgat ve Sorgun arasındaki çalışmalar tamamlandı

Hızlı Trende, Sekili, Yerköy, Yozgat ve Sorgun arasındaki çalışmalar tamamlandı

Ankara-Tiflis bağlantılı Demiryolu Projesi’nin ilk ayağını oluşturan Balışeyh-Yozgat-Yıldızeli hattının geçeceği bölgedeki dağlar delinip, tüneller açılıyor, tepeler düzlenip, ovalara viyadükler kurulmak suretiyle yürütülen çalışmalar, Sorgun-Akdağmadeni-Yıldızeli kesimine kaydırılarak, hızlandırıldı.
15072013trenAnkara-Tiflis bağlantılı ”İpekyolu” Hızlı Tren Demiryolu Projesi’nin ilk ayağını oluşturan Balışeyh-Yozgat-Yıldızeli hattının geçeceği bölgede, dağlar delinip, tüneller açılıyor, tepeler düzlenip, ovalara viyadükler kurularak yürütülen çalışmaların Sekili-Yozgat-Sorgun arasındaki çalışmaların büyük bölümü tamamlanırken, Sorgun-Akdağmadeni-Yıldızeli kaydırılan çalışmalar hızlı devam ediyor.
Devlet Demir Yolları İşletmesi 2. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, toplam 840 milyon lira harcanarak, yüklenici firmaya 20 Kasım 2008 tarihinde yapılan yer tesliminden itibaren 1080 günde tamamlanması planlanan projenin ilk etabının, Sekili-Yerköy-Yozgat-Sorgun arasındaki çalışmalar tamamlandı. Bir taraftan Türkiye’nin batı sınırından doğu sınırına kadar uzanan demiryolu ağının boylamasına ana arterin bir parçasını oluşturup, diğer taraftan da Avrupa-İran, Avrupa-Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin demiryolu bağlantısı üzerinde bulunan Ankara-Yozgat-Sivas arası hızlı tren demiryolunun, Ankara-İstanbul ve Ankara-İzmir Hızlı Tren hatlarıyla birlikte, ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bağlantıyı sağlayacağı kaydedildi.
ULAŞIM MESAFESİ KISALIYOR
602 kilometreolan Ankara-Sivas arası mevcut demiryolu ulaşımını 141 kısalarak, 461 kilometreye, seyahat süresi 12 saatten 2 saat 51 dakikaya, mevcut seyahat süresi yaklaşık 21 saat olan İstanbul-Sivas arasını ise 5 saat 49 dakikaya indirecek proje kapsamında Ankara-Yozgat-Sivas arasına toplam442 kilometreyeni ağ kurulmaya çalışılıyor.
Raporda, ”Yaklaşık bin484 metreuzunluğunda 6 viyadük bulunmakta, bu viyadüklerin bir kısmının kazıklı ve yüzeysel temeller tamamlanmış, diğer imalat çalışmalarında ise sona gelinmiştir” denildi.
”Bin180 metre,695 metre, 4 bin798 metre” olmak üzere güzergahta üç ayrı tünelin bulunduğu, güzergahtaki en uzun tünelin Yozgat merkeze bağlı Azizli-Divanlı köyleri arasındaki 4 bin798 metreuzunluğundaki tünel olduğu ifade edildi.
Bu arada Ankara-Yozgat-Kayseri arasındaki demiryolu ağının iyileştirilerek, hızlı tren geçişlerine uygun hale getirileceği kaydedildi. Bu bağlamda, Ankara-Yozgat arasında devam eden İpek Yolu Hızlı Tren hattının kullanılacağı, Yozgat-Kayseri arasındaki hattın yenilenerek, hızlı tren geçişine uygun hale getirileceği bildirildi.
PROJENİN MAZİSİ ÇOK ESKİ
Ankara-Tiflis bağlantılı Demiryolu hattının ilk ayağını oluşturan Balışeyh-Yozgat-Yıldızeli Demiryolu projesinin mazisi 1960 yılına kadar dayanıyor. O yıllarda gündeme getirilen Ankara-Tiflis bağlantılı Demiryolu projesi için dış kaynaklardan yeterli para bulunamaması üzerine yatırımdan 1968 yılında vazgeçildi.
Aynı proje 1986 yılında yeniden gündeme getirilip, etüt projesinin hazırlanması için ihalesi yapıldı. 1990 yılında tamamlanan çalışmaların sonuç raporunda, ”Ankara-Tiflis bağlantılı demiryolu projesinin, Balışeyh-Yozgat-Yıldızeli maliyeti yüksek, getirisi ise çok düşüktür” denildi.
Hazırlanan bu rapor doğrultusunda yatırımından vazgeçilen proje daha sonraki yıllarda ”Değişen koşullar göz önünde bulundurularak” yeniden yatırım programına alınmasına karşılık, çalışmalara başlanılmadan 2002 yılında yatırım programından çıkartılmıştı.
DLH Genel Müdürlüğü tarafından Ankara-Yozgat-Sivas Demiryolu hattının güzergah çalışmalarına 5 Ekim 2004 tarihinde yeniden başlandı, çalışmalar 22 Haziran 2006 tarihinde tamamlanarak, onaylanıp, kamulaştırma planları hazırlandı.
Devam eden proje, Ankara Kayaş’tan başlıyor, Yozgat’ın Yerköy ilçesine kadar mevcut tren hattı takip ediliyor. Yerköy ilçesi Sekili Beldesi yakınlarından hat ayrılarak, Yozgat-Doğankent üzerinden Sivas Yıldızeli istasyonunda birleşiyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji