YouTube

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,30
  • ALTIN
    %0,68
  • BIST
    %-1,36
Hukuk ve Demokrasi

Hukuk ve Demokrasi

Hukuk ve demokrasi toplumların ve insanların vazgeçilmez unsurlarıdır. Toplumlar bir arada yaşamaya başladıkları andan itibaren hukuk ve demokrasi onlar için vazgeçilmez nitelikler olmuştur.
İnsanların doğası gereği bir arada yaşama duygusunun verdiği ihtiyaçtan dolayı olmalıdır ki bu iki kavram birbirini bütünleyen aynı zamanda birbirini kapsayan kurallardır. Hukuk toplumsal bir düzenin sağlanması için barış ve güven ortamının oluşması açısından yaptırıma tabi olan kurallar bütünü diye nitelendirilir. Demokrasi ise halkın halk tarafından yönetilmesidir.
Hukuk ve demokrasi özgür düşüncenin olduğu temel hak ve özgürlüklerin sağlandığı koşullarda gelişir.
İnsanların yaşamsal alanlarının ve sahip olduğu bu alanların etkin biçimde yapılaştırılmasına olanak sağlar. Hukuk ve demokrasi bu olsa gerek, özgür düşüncenin iradeli kararların alındığı alınan bu kararların sorunsuz bir şekilde ifade edilmesidir.
Hukuksuz toplum olamayacağı gibi toplumsuz hukukunda olamayacağı bilinen bir gerçektir. Hukuk adalet ortamının ve huzur ortamının da teminatıdır. hukuksuzluğun olduğu yerde kaos savaş ortamı ve iç kargaşa vardır.
Bu ifade demokrasinin olmadığı yerler içinde geçerlidir. Demokrasi düşüncelerin fikirlerin dile getirildiği halkın birlikte yaşama arzusunun sağlandığı koşullarda gelişir. İnsanlar toplulukları hayatlarını sürdürebilmeleri için hayatın olmazsa olmazları olan bu kavramlar üzerinde uzlaşıyı sağlamaları gerekir birlikte yaşamanın güvencesi olan bu unsurlar aynı zamanda vazgeçilmez niteliklerinde simgesidir.
Hukukun ve demokrasinin gereğine inanıyorsak bunların toplum için önemli bir değişim unsuru olduğuna güveniyorsak toplumsal birlikteliğimize katkı sağlayacağına inançla bakıyorsak hukuk ve demokrasi bizler için önem taşıyan nitelikler olmalıdır.
Adaletin barışın kardeşliğin egemen olduğu bir toplum için hukukumuzu demokrasimizi korumalıyız ünlü Fransız yazar Bossuet in bir sözünü söylemeden geçemeyeceğim Baş olmayan yerde herkes baş, Herkesin baş olduğu yerde herkes köledir. Sözü herhalde bizlere hukukun ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu vazgeçilmez unsurlar olduğunu bu sözüyle bize Bossuet çok önemli bir o kadar da anlamlı sözüyle hukukun ve demokrasinin insanlık için vazgeçilmez bir unsur olduğunun mesajını vermiştir.
Hukuk ve demokrasi temel hak ve özgürlüklerinde güvencesidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Bu Diye Gerek Hak Hukuk Toplum

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji