YouTube

  • DOLAR
    %0,38
  • EURO
    %0,17
  • ALTIN
    %0,77
  • BIST
    %-0,57
İşverenler, 6 ay ücretsiz eleman çalıştıra bilirsiniz!

İşverenler, 6 ay ücretsiz eleman çalıştıra bilirsiniz!

Yozgat İşkur İş ve Meslek danışmanları, Yerköy ilçemize gelerek 2 ve üzerin işçi çalıştıran iş yerlerini gezerek, SSK giderleri 6 ay boyunca İşçi bulma kurumu tarafından karşılanacak, “İş başı program” hakkında bilgilendirme yaptılar.
20082013iskurYozgat İşkur İş ve Meslek danışmanları İşbaşı Eğitim Programı kapsamında İşkur’a kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri “İşbaşı Eğitim Programları” düzenledi.
Programdan yararlanmak isteyen özel işyerlerinin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması gerektiğini ifade eden İşkur İş ve Meslek danışmanları, programın, en az 2 ve üzerinde sigortalı çalışanı bulunan özel işyerleri için geçerliği olduğunu ifade ettiler.
Son müracaat tarihinin 31 Aralık 2013 olduğunu belirten İşkur İş ve Meslek danışmanı Burçin Arslanbulut, “İl Müdürlüğümüz tarafından İşbaşı Eğitim Programı kapsamında; işsizlerin, istihdam edilmelerinin kolaylaştırılması amacıyla, mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri işbaşı eğitim programları düzenlenmeye başlanmıştır.
İşbaşı eğitimi herhangi bir mesleki deneyim ve vasıf gerektirmeyen alanlarda düzenlenemez. Çaycı, temizlik işçisi vs. işbaşı eğitim programından yararlanmak amacı ile başvuru yapan kişilerin, başvuru yaptıkları meslekte son altı ay içinde bir gün bile çalışmış olmaları durumunda o meslekte düzenlenecek olan programa katılamazlar.
Aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde çalışan ve sigortalı hizmet listesinde görünen toplam sigortalı sayısı ürerinden kontenjan belirlenerek kursiyer sayısı belirlenecektir. Rapor, ücretsiz izin vb. nedenlerle o ay ödeme yapılmayan çalışanlar da toplam sigortalı sayısı belirlenirken dikkate alınacaktır. Örneğin yirmi sekiz sigortalı çalışana sahip olan İşletmede İlgili ayda rapor, ücretsiz izin vb. nedenlerle yirmi dört kişiye ödeme yapıldığı sigorta tahakkuk fişinde belirtilmiş olsa dahi, sigortalı hizmet listesinde görünen yirmi sekiz kişi üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
Ayrıca, ilgili ayda işten çıkan / çıkanlan işçiler o aya ait sigortalı hizmet listesinde görüneceği için bu durumda bu kişiler de dâhil olmak üzere- toplam sayı dikkate alınacaktır. Kontenjan belirlenirken tüm kesirler tama iblağ olunur. 11,1 12 ye, 13,8 14 yuvarlanacaktır. İşyerlerinden 2 ile 10 arasında çalışanı bulunanlar 1: 11 ve üzerinde çalışanı olanlar ise mevcut çalışan sigortalı sayısının onda biri kadar işbaşı eğitim programı katılımcısı talep edebilir. Katılımcının, İşyerine ait sigortalı hizmet listesinde bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması gerekir.
Son üç aydaki sigortalı çalışan sayısı incelenirken, herhangi bir ayda işyerinde sigortalı çalışan bulunmuyorsa dahi üç aylık ortalama hesaplanacaktır. Üç aylık ticari geçmişi olan işletmelerde işbaşı eğitimi programlarından yararlanacaktır.
İşveren tarafından başvuru yapılan ay ve bir önceki aya ait sigortalı hizmet listesinin ibraz edilememesi durumunda; izleyen ayda belgeleri vermek üzere bu aylara ait sigortalı çalışan sayısına ilişkin İşveren taahhütnamesi işverenden alınacaktır. Program taahhütnamede belirtilen çalışan sayısına göre kontenjan oluşturulmak suretiyle başlatılacaktır. Ancak, program süresince çalışan sayısının tespitinde ve katılımcı sayısının belirlenmesinde sigortalı hizmet listeleri esas alınacaktır.
İşveren, azalan çalışan sayısını, azalmayı takip eden bir ay içerisinde sırasıyla işbaşı eğitim programı katılımcıları, Kuruma kayıtlı aynı/benzer meslek sahibi işsizler veya başka kaynaklardan istihdam ederek tamamlamak zorundadır.
Programın devamı sırasında işyerinde sigortalı çalışan sayısının azalma olursa işveren. Azalmanın olduğu tarihten İtibaren 5 İşgünü İçinde durumu il müdürlüğüne bildirilmesi ve çatışan sayısının bir ay içerisinde başlangıçtaki çalışan sayısına ulaşmaması durumun da baz alan çalışan sayısı kadar kursiyer programdan işveren tarafından çıkarılır ve üç işgünü içinde durum il müdürlüğüne bildirilir. Hangi kursiyerin programdan çıkarılacağına işveren karar verecektir.
Daha  önce işbaşı programından yararlanan, işverenin yeni İşbaşı programından yararlanabilmesi için, işbaşı eğitimine aldığı ve programı tamamlayan katılımcıların en az %20 sini, 60 gün süreyle istihdam etmelidir.
Program       süresince, işyerinde çalışan, sigortalı çalışan sayısı, Program başlangıcında tespit edilen ortalama çalışan sayısının altında kalırsa, başlayan program sonlandırılır, kursiyerlere İŞKUR tarafından yapılan giderler(Kursiyer Zaruri giderleri ve sigorta primleri) işverenden tahsil edilir ve işveren ile on iki ay süre ile İşbaşı eğitim programı düzenlenmez.
İŞKUR’a yapılması gereken bildirimin yapılmaması ya da süresinden. Sonra yapılması ve çalışan sayısındaki azalmanın süresi içinde tamamlanmaması halinde; İŞKUR tarafından kursiyer için ödenen katılıma zaruri gideri ve sigorta prim giderleri toplamının iki kati işverenden tahsil edilir, varsa devam eden programlar sonlandırılır ve on iki ay süresince işveren ile işbaşı eğitim programı düzenlenmez.
İşveren eğer sigortalı işçi çıkarmak zorundaysa ve çıkan işçinin yerine yenisini almayacaksa cezalı duruma düşmemeli için işçi çıkarmadan önce işbaşı programını sonlandırmalır” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji