YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,13
  • ALTIN
    %0,15
  • BIST
    %-0,05
Karadeniz'in mantarı Yozgat'tan

Karadeniz'in mantarı Yozgat'tan

Yozgat’ta üretimi yapılan Ramazan ayının vazgeçilmezi olarak kabul edilen Kültür Mantarı, Karadeniz bölgesinin talebini karşılarken, bu yıl üretimine başlanılan İstiridye Mantarı görüntüsü ile birlikte tadıyla da halkın ilgisini çekti.
23072013mantarYozgat’ta Kültür Mantar Üretimi yapan Fuatcan Mantar Üretim tesisi Sahibi Fuat Altun, yılın 12 ayı kültür mantarı üremi yaptıklarını hatırlatarak, ”Ancak mantar tüketimi en fazla olduğu dönem Ramazan aydır. Bu nedenle Ramazan ayında artan talebe göre üretim yapıyoruz, talepleri karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
30 yıllık birikimimle 35 kişinin çalışabileceği tesisi üretime açtığını, devletten hiç bir maddi destek görmediğini vurgulayan Fuat Altun, geçen yıl yaklaşık iki milyon lira civarında zarar etmesine karşın, mücadeleyi bırakmayıp, gayrimenkullerini satarak, işletmeyi ayakta tutmaya çalıştığını bildirdi. Kültür mantarına talebin iyi olduğunu vurgulayan Altun, günlük bir ton civarında mantar üretimi yaptıklarını, Yozgat ile birlikte Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Erzurum illerinin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Bu yıl Kültür Mantarına yeni bir üretim dahil ettiklerini, diğer bölgelerde talebi çok fazla olan İstiridye mantarının Yozgat’ta yeterince tanınmadığının atını çizen Fuat Altun, ” İstiridye mantarının pazarı İstanbul. Üretimimizin büyük bölümünü İstanbul’a gönderiyoruz. Yozgat’a da tanıtmak amacıyla toptan 5 liradan veriyoruz, piyasada da 6 liradan satılıyor. Aynı mantarı dışarıya toptan 7,5 liradan veriyoruz, İstanbul’da ve diğer şehirlerde 12 liradan işlem görüyor” diye konuştu.
Şuanda işletmede 20 kişilik bir istihdam yarattıklarını buna karşılık devletin destek vermediği tek işletmenin mantar tesisleri olduğunu kaydeden Fuat Altın, açıklamasını şöyle tamamladı:
”Aslında devletin en çok bizi desteklemesi gerekiyor. Hep ekolojik dengeden bahsediyorlar, bu ekolojik dengenin ilacı da biziz. Çünkü biz köylünün tarlasındaki sapı satın alıyoruz, dolayısıyla bu saplar yanmıyor. Saplar yanmadığı zaman da ekolojik denge korunmuş oluyor. Mantarın ham maddesi sap. Hammaddeyi yapmak üzere yatırım yapıyoruz. Antalya, Konya ve İzmit’ten hammaddeyi getiriyorduk. Şimdi tamamen kendi tesisimiz de yapacağız. Sapı tam istediğimiz kapasitede toplarsak bu sene biz yapacağız.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji