YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,34
  • ALTIN
    %-0,08
  • BIST
    %0,80
Karpuzlar Çürümeye Bırakıldı

Karpuzlar Çürümeye Bırakıldı

Yerköylü çiftçiler, her yıl olduğu gibi bu yılda yine yüzlerce ton karpuzu, alıcı bulunamadığı için çürümeye bıraktı
26092012karpuzYozgat´ta buğday ve pancara alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılan kavun ve karpuz, üreticisi ürünlerini satamadıkları için mağdur oluyor.
Yerköy ilçesine bağlı Sekili Beldesinde geçimini kavun-karpuz yetiştirerek sağlayan çiftçiler, bu yıl satış yapamayınca binlerce dekar alanda ekili bulunan ürünlerini çürümeye bıraktı. Kavun Karpuz üreten çiftçiler ürünlerinin bir bölümünü Yozgat Ankara Karayolu üzerine kurdukları tezgâhlarda satamaya çalışırken tonlarca ürünü de tarlada çürümeye terk etti.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Yerköy ilçesinde 4–5 bin dekar karpuz ekildiğini belirterek, “Karpuz ilimizde iklim olarak biraz geç yetiştiği için kısa sürede satılması gerekiyor, çiftçimizde satamayınca elinde kalıyor ve çürümeye bırakılıyor. Geçen yıl karpuz ekimi azdı ve iyi satılmıştı, buna bakan çiftçilerimiz bu yıl fazla karpuz ekince hepsi elinde kaldı. Karpuz sıcağa fazla dayanamıyor, bu mevsimde özellikle kıraç yerlerde sulama imkanı da zorlaşınca karpuz çürümeye başladı. Bu yıl karpuz eken çiftçinin tamamına yakını zarar etti” dedi.
Kavun ekiminde de durum aynı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kavun, karpuza göre biraz daha sıcağa dayanıklı olduğu için satışı biraz daha sürebilir fakat, kavun yetiştiren çiftçilerimizin de durumu hemen hemen aynı hepsi zarar ediyor” diye konuştu.
Çiftçilerin her yıl her yıl aynı sorunu yaşadığına değinen Yılmaz, “Çiftçimizi Nasrettin Hoca misali zarar de etse ya tutarsa diye ertesi yıl yine ekim yapıyor. Tutarsa kar ediyor, tutmazsa zarar ediyor. Çünkü çiftçinin yapacak başka bir işi yok, tarlasını boş bırakmamak için ekim yapıyor” şeklinde konuştu.
Ektiği 25 dekar karpuzdan çok az bir satış yaptığını büyük bir kısmının tarlada kaldığını ifade eden Ahmet Gök isimli çiftçi, “Bu yıl yine zarar ettik, ürünümüzü satamadığımız için hepsi çürümeye başladı, bizde şimdi tarlamızı sürüyoruz. Birçok çiftçi hayvanlarına yediyor, bazıları çürümeye bıraktı hiç uğraşmıyor. Emeklerimiz boşa gitti” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorum yapılmamış

  1. Karpuz ağustostan sonra yenilmiyor, malum yerköyde mevsim itibari ile karpuz geç yetişiyor, Bu durumda yapılacak tek şey yurt dışına ihraç etmektir, başka türlü emekler boşa gitmeye devam edecek malesef..

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji