YouTube

  • DOLAR
    %0,10
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,06
  • BIST
    %3,10
Kültürel Yozlaşma

Kültürel Yozlaşma

Sizce bugün ülkemizde toplumsal yozlaşma var mıdır.? Türkiye de yeni neslin kültürel bozulma içerisinde olduğunu düşünüyor musunuz.?
Gelin bu soruların yanıtlarını sizinle birlikte arayalım,özümüz olan kültürümüze ne kadar bağlıyız. Kültürel değerlerimize yeteri kadar  önem veriyor muyuz.? Hayır vermiyoruz,  sebep olarak birçok nedene bağlayabiliriz, teknolojinin gelişmişliğine, uluslar arası ilişkiye aklınıza gelecek olan  her şeye vs…
Bugün ülkemizde bir tehdit olarak algıladığım kültürel yozlaşma hangi anlamda kullanılırsa kullanılırsın kötüye gidişin ifadesidir.Büyük bir tehdit olan yozlaşma toplumun benliğini kültürünü kaybetmesinin sonucudur.
Yozlaşma ve yabancılaşma dünya da her devlet için önemlidir.gelişmemiş ülkelerin uluslar arası ilişkilerde ve rekabetlerde yer alamamasının sebebi, güçsüzlük, kimliksiz kültürel yabancılaşma,yozlaşmış yönetim beyin güçleri gelmektedir.Bunun en güzel örneklerini Afrika ülkeleri oluşturuyor.
Kimliklerini, benliklerini, özgürlükleri başkalarının elinde olan Afrika bize ne kadar çok kültürel, sosyal, ekonomik anlamda geri kalmışlığın tarifini yapıyor.
İnsanların yemek bulamadığı Afrika da, insanların yaşama sıkıntısı çektiği Afrika da yaşamak ,her şey onlara ne kadar acı geliyor hiç düşündünüz mü?
Kimliklerini kültürlerini yitiren topluluklar zor şartlar altında yaşamlarını sağlıyorlar . Ülkemizde de bir kültürel yozlaşma olduğu aşikardır.Dilimize giren yabancı kökenli sözcükler dilimizi yok olma tehlikesine getirmiştir.Yabancı kökenli bu sözcükler dilimize girmekle kalmamakla hayatımızı da şekillendiriyor.
Yeni neslin tamamen yabancı sözcükler üzerinden  iletişime geçtiği bu zamanda biz Türk milleti olarak  bir kültürel yozlaşmayla karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek isterim.Türk milleti yüzyıllar boyunca bağımsız  yaşama isteğiyle birçok devletle savaşmak durumunda kalmıştır.Türk tarihi bağımsızlık mücadeleleriyle kültürel yozlaşma mücadelesiyle anılır.bir milleti millet yapan dilidir.Bir devleti devlet yapan bağımsızlığıdır.Bir toplumu toplum yapan kültürel değerleridir.
Bugün ülkemizde ise tamamen kültürden uzak bir yaşam tarzı var.Yeni nesil  arasında sıkça dile getirilen yabancı sözcükler toplumun nasıl bir kültürel yozlaşma  içerisinde olduğunu bize anımsatıyor. Kültürel yozlaşma ile ilgili kitap yazan Yerköy Postanesi Müdürü Tarık Şahım Türkü anlamak için Türkü okuyun adlı eserinde toplumumuzda batının etkisiyle gençlerimizin  kültürel yozlaşmayla nasıl iç içe yaşadıklarına  ilişkin önemli bilgiler vermektedir.Bu kitabı kültürümüz adına yozlaşmaya karşı okunmasını isterim. Yerköy de aşıklar derneğinin düzenlemiş olduğu arabaşı etkinliğine katıldım. Dernek Başkanı o kadar etkili bir konuşma yaptı ki: etkilenmemek mümkün değildi.Arabaşının, toplumsal birlikteliğinden,sosyal dayanışmasında, kültürel zenginliğinden bahseden Aşıklar Derneği Başkanı sözü kültürel yozlaşmaya getirerek malesef bugün ülkemizde dilimize yabancı sözcüklerin egemen olduğunu dile getirdi.Alilerin , Ahmetlerin  Mehmetlerin  isimlerinin artık kullanılmadığı onların yerine connylerin, kennylerin ,dannylerin kullanıldığını ifade etti.
Gerçekten Yerköy aşıklar derneği başkanının  sözlerine katılmamak mümkün değildi.
Bizler inancımıza, kültürümüze,birlikteliğimize sahip çıkmalıyız.çocuklarımızı yozlaşamadan uzak tutalım onlara Türkçenin özünü öğretelim.onları tamamen özümüze kültürümüze uygun şekilde yetiştirelim ülkemizin kurucusu kemal Atatürk ün bir sözünü söylemeden geçemeyeceğim.
Kültür zeminle orantılıdır. O zemin milletin seciyesidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji