YouTube

  • DOLAR
    %0,38
  • EURO
    %-0,03
  • ALTIN
    %1,14
  • BIST
    %-0,06
Kur’an’dan Öğretmenlere Öneriler

Kur’an’dan Öğretmenlere Öneriler

Kur’an – ı Kerim gibi “evrensel” özelliğe sahip yani her çağa ve her insana hitap eden,her çağın insanına dünya ve ahiret mutluluğu için öneriler sunan bir kitabın sadece bir zümreye,bir gruba veya meslek dalına  olan önerilerini ön plana çıkarmanın üniversitede İctimai Doktrinler Tarihi dersine giren Mehmet Akgül hocamıza bir saygısızlık en azından vefasızlık olduğunu biliyorum…Ama sadece eğitimcilere yönelik ayetlerin altını çizmek adına böyle bir başlık ve böyle bir konu seçtim…Yoksa Mehmet hocanın dediği gayet basit ve anlamlıydı…Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini gruplara,mesleklere,zümrelere göre ayırmak yerine en temel ve üst değer olan insan paydasında buluşturmak daha güzeldir.O yüzden “Kur’an’dan öğretmenlere öneriler”, “Kur’an’dan annelere öneriler” veya “Kur’an’dan müminlere öneriler” başlıkları yerine daha kapsayıcı ve anlamlı “Kur’an’dan insana öneriler” olmalıdır.
 
Kur’an-ı Kerim ayetlerini ele alırken ilk planda indirildiği çağa sonrada günümüzde bizlere hitap ettiği düşüncesiyle hareket edilmelidir.Aynı zamanda öğretmenlik görevini de yerine getiren  Peygamber Efendimizin o günkü dönemim insanlarını eğitirken kullandığı yöntem ve teknikleri ayrıca bu eğitim sürecinde ona yol gösteren ilahi emirleri (yani ayetleri) bizler de günümüz öğretmenleri olarak kendimize birer örnek kabul etmeli,eğitim-öğretim sürecinin her aşamasında bu ayetlerden ve peygamberimizin örnek uygulamalarından yararlanmalıyız.
 
Bu noktada iki meslektaşımın isimlerini anmadan geçmek olmaz. Bunlardan ilki Kur’an-ı Kerimden eğitimle ilgili ayetleri araştıran ve bunları bir seminer konusu haline getiren Güngören Ergün Öner – Mehmet Öner Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Muhammed Yılmaz, bir diğeride Peygamberimizin hayatından eğitimle ilgili örnekleri araştıran ve bunu Osmaniye’deki sempozyumda bir tebliğ olarak sunan Kadıköy Anadolu İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmeni Nazif Yılmaz.
 
Her iki meslektaşımda aslında aynı meselenin iki farklı yönüne değinmiş..Bu iki konuyu birleştirip tek konu yapmakta her halde bize düşecek…
 
Aslında her ikisi de çok geniş ve bir köşe yazısıyla ifade edilemeyecek kadar kapsamlı olan bu konuyu somutlaştırmak için Muhammed Yılmaz hocanın sunusundan bir kısmı buraya örnek olarak alabiliriz.Kura’n-ı Kerim’in peygamberimize gönderilen ilk surelerden olan Müddessir sûresinin ilk yedi ayetinde biz öğretmenler için bakalım nasıl öneriler var.
 
“1.Ey örtüsüne bürünüp,sarınan (Peygamber ) !
 2.Kalk ve insanları uyar.
 3.Sadece rabbini büyük tanı.
 4.Elbiseni tertemiz tut.
 5.Kötü işleri terk et.
 6.Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma.
 7.Rabbinin rızasına ermek için sabret !”
 
Öğretmenlere iyi giyinmesinden sabretmesine,verdiği emeklerin karşılığında vefasızlık gördüğünde başa kakmamasına ve hatta kötü alışkanlıkları bırakmasına kadar bir çok örneğin bulunduğu sunuyu http://www.muhammetyilmaz.com adresinden indirebilirsiniz.
Elbette Kur’an-ı Kerim’de öğüt almak isteyenler için bir çok öneri,öğüt ve nasihat vardır…
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorum yapılmamış

  1. Değerli Arkadaşım Halit;
    Duyulmak ve hatırda kalmak için ‘farklı, basit ve görsel’ bir şeyi yazmak zorundasın… Konunun özünü bir de bu açıdan değerlendirerek yazarsan daha geniş bir okuyu kitlesi seni kucaklayacaktır. Cümlelrin çoook uzun ve içinde çoook bilgi barındırıyor… Cümlelerin yanlış konun abuk subuk demedeim. Sade bir cümle yapısı, bir tek konuyu zihinlerde görsel hale getirisen daha kalıcı olacak…
    Bir olaya bu açıdan bak mirim, Senin yerin zürve, sığ sular seni boğar…

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji