YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,12
  • ALTIN
    %0,48
  • BIST
    %1,77
Mera ıslahı çalışmaları devam ediyor

Mera ıslahı çalışmaları devam ediyor

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün gelişmesi, besicilerin kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik başlattığı mera ıslah çalışmalarını aralıksız sürdürüyor
04062013meraYozgat merkez, Boğazlıyan ve Yerköy ilçesinde 2009 yılında Erciyes Üniversitesi ile ortaklaşa başlatılan mera ıslah çalışmaları devam ederken, Yerköy ilçesinin Kördeve Köyünde gerçekleştirilecek mera ıslah çalışmaları ise Bozok Üniversitesi ile ortaklaşa yapılacağı kaydedildi.
Yozgat Merkeze bağlı Köseyusuflu köyünde 6 bin 491 dekar, Boğazlıyan ilçesinin Güveçli köyünde 3 bin 694 dekar, Yerköy ilçesinin Sarıyaprak köyünde 5 bin 221 dekar olmak üzere toplam 15 bin 407 dekar mera alınanda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, Erciyes Üniversitesi ile işbirliği yaparak 2009 yılında başlattığı mera ıslah projesi uygulamasının devam ettiği bildirildi.
Bu kapsamda, bu yıl bahar döneminde Köseyusuflu köyünde bin 600 dekar mera alanında 40 bin kilo, Güveçli köyünde bin dekar mera alanında 15 bin kilo, Sarıyaprak köyünde bin 500 dekar mera alanında 35 bin kilo Amonyum Sülfat kimyevi gübresi ile gübreleme yapıldı. Yerköy ilçesi Sarıyaprak köyünde yaklaşık 750 dekar mera alanına ise korunga, yonca, kılçıksız brom ve otlak ayrığından oluşan karışımlarla üstten ekim gerçekleştirildi. Gübreleme ve üstten ekim yapılan mera alanları otlamaya kapatılarak dinlendirme bırakıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gübrelenen 3 köyün mera alanlarının bitki örtüsünde çok iyi gelişmeler olduğunun gözlemlenerek, ot veriminin arttığı tespit edildiği kaydedildi.
Bu arada Yerköy ilçesinin Kördeve köyünde de 8 bin 549 dekar alanda Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi İşbirliği ile mera ıslah projesi hazırlandı.
Proje kapsamında, yapılacak çalışmalar öncesinde meraların mevcut durumunun saptanarak ıslah çalışmalarının belirlenmesi amacıyla vejetasyon etüdü çalışmaları yapıldı. Yapılan bu çalışma ile mera alanlarının ıslahı için gübreleme ve üstten ekim çalışmaları öncesinde uygulanacak metot belirlendi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Mera Kanunu kapsamında tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları tamamlanan köylerde, ekonomik olarak ıslaha uygun meraların verim durumunun düzeltilmesi için gübreleme, üsten tohumlama veya suni mera tesisi yapıldığını hatırlattı.
Özdemir, düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması için otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayeti sağlayarak, otlatmayı, otlatma kapasitesine uygun olarak kolaylaştırıcı tesislerin kurulmaya çalışıldığını ifade etti. Özdemir, ”Meraya olan aşırı baskının kaldırılması için kaba yem üretimini arttırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan et, süt ve döl verimini arttırmak amacıyla İlimizde Mera Islahı ve Amenajmanı çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji