YouTube

  • DOLAR
    %0,22
  • EURO
    %-0,05
  • ALTIN
    %1,05
  • BIST
    %3,10
Müftü Eren Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

Müftü Eren Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

Yerköy İlçe Müftüsü Necip Eren yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşları uyardı.
12102013erenYerköy İlçe Müftüsü Necip Eren, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alacak olan vatandaşlara bazı uyarılarda bulunarak,  kimlerin kurban kesmesi gerektiği konusunda da çeşitli bilgiler verdi.
Kurban’ın Hanefi mezhebine göre hali vakti yerinde olan Müslümanların üzerine vacip olduğunu ifade eden Eren, diğer mezheplerin ekseri görüşü sünnet olduğu yolunda değerlendirildiğini belirtti.
Kurban’ın Allah’a yaklaşmak anlamına geldiğini belirten Eren şu ifadelerde bulundu;
“Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte kurban pazarlarında büyük ve küçükbaş hayvanları tüm Türkiye’de satışa çıktı. Kısaca ele alırsak kurban edilecek hayvanlar öncelikle deve sığır cinsinden ve koyun keçi cinsinden olan hayvanlardan kurbanlık olur.
Bu hayvanlardan deve 5 yaşını, sığır cinsi 2 yaşını, koyun keçi de bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Fakat koyunların böyle 7-8 aylık olup da annesi kadar gösterişli olursa onlar da kurban edilebiliyor” dedi.
Kurban bayramının birinci günü bayram namazı kılındıktan sonra kurbanların kesileceğini belirten Eren, bayram namazı kılınmayan bölgelerde küçük yerlerde mezra gibi yerlerde güneş doğduktan sonra kesilir kesilebileceğini belirterek şu ifadelere yer verdi.
“Kurban kesimi bayramın üçüncü günü grup vaktine kadar devam eder yani güneş batana kadar devam eder. Bu bizim mezhebimizdeki görüş Şafi mezhebinde bayramın dördüncü günü güneş batana kadar kurban da kesilebilir.
Kurban keserken öncelikle kurbanlık hayvanın besili olması gerekiyor, gösterişli olması gerekiyor, semiz olması gerekiyor, kusursuz olması gerekiyor, böyle büyük kusurlarını olmaması gerekiyor. Ve kurban kesilirken hayvanı kurban edilecek kesilecek yere götürürken götürdüğümüz anda eziyet vermemek, keskin bıçak kullanmak, derisini yüzerken deriye zarar vermemek gerekiyor.
Kullanılmayan kısımlarını ya böyle şehirlerde çöp poşetlerine konulup belediye arabalarına teslim edilmesi veya belediyelik olmayan köy gibi yerlerde atıkların kullanılmayan bölümlerin toprağa gömülmesi gerekiyor” dedi.
Kurban eti öncelikle üç bölüme ayrıldığını bunların, kurbanlık hayvanın eti bir kısmı aile efradı için, ikinci kısım akrabalar için, üçüncü kısım da o bölgedeki fakirler içindir ayrılması gerektiğini belirten Müftü Eren, “Bir kimse hasbelkader kurban kesmiş çok da zengin değilse parası pulu çok fazla değil ama bir kurban kesilmiş nüfusu da kalabalıksa hepsini kendi ailesine de kullanabilir.
Hacla ilgili kurbanlar Hedi dediğimiz yani o bölgedeki fakirler için kesilen kurbanlardır. O kurbanlar Hedi kurbanlardır. Kendi memleketlerinde kesilemez yani Mekke’de kesilmesi gerekir. Oradaki fakirlere dağıtması gerekir veya oradan başka bölgedeki fakirlere gönderilebilir. Kendi memleketinde olmaz ama kendi memleketinde de başkalarını vekâlet edip kurban kestirebilir Hacca gidenler. Hacda kesilen kurbanla normal kurban farklı.
Hacca giden seferi olduğu için yükümlü değildir boş değildir ama kesebilir yani istiyorsa kesebilir” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Bayram eren Kurban uyard?

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji