YouTube

  • DOLAR
    %0,05
  • EURO
    %0,46
  • ALTIN
    %-0,09
  • BIST
    %0,80
Ormana karıncalı koruma

Ormana karıncalı koruma

Yozgat’ta orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele yapan Kırmızı Orman Karıncaları, orman zararlısı böceklerle birlikte, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına neden olan kenelerin lavlarını yiyerek, yok ediyor.
19072013karincaOrmanlık alanlarda yuvalarını kurup, formik asit salgılayıp, ağaçlara zarar veren böcek, tırtıllarla birlikte son yıllarda insan ölümlerine yol açan Kırık Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene lavlarını da yiyerek yok ettiği ileri sürülen Kırmızı Orman Karıncalarının sayısı, Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığında artıyor.
Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığında bulunan ormanlık alanların ve ağaçların dostu ”Kırmızı Orman Karıncası” yuvalarının, diğer ormanlık alanlarda olduğu gibi koruma altında olduğunu, yapılan yayınlarla halkın bilinçlendirilmesi sonucunda da yuvalara zarar verilmeyerek, sayılarının her geçen yıl arttığı belirtildi.
Orman teşkilatının, orman zararlıları ile mücadelede mekanik ve biyoteknik mücadele çalışmaları yaptıkları, bu mücadelenin en önemli argümanlarının birisinin de biyolojik mücadele olduğunun altı çizildi. Kırmızı orman karıncalarının en önemli avcı denilen organizmalar olduğuna vurgu yapılarak, şöyle denildi:
”Bir karınca kolonisinde 300 bin ila 500 bin arasında işçi karıncalar bulunmaktadır. Erkek karıncalar dişiyi döllerler ve başka herhangi bir görevleri yoktur. Kraliçe karıncalar ise karınca yuvalarının en önemli yapı taşlarından birisidir. Bunlar 20 yıllık ömürleri boyunca bir kere çiftleşir ve sürekli ömürleri boyu yumurta yumurtlarlar. Karıncalar, yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için yuvalarını tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korunurlar. Bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncaları orman zararlısı böceklerle birlikte kene lavlarını yiyerek, yok ediyor.”
Kırmızı orman karıncalarının Çamlık milli parkının piknik alanı olarak kullanılmayan üst kısımlarında yuvalarını yaptığı, bu yuvaların sürekli kontrol edildiği, bir önceki yıla göre karınca yuvası sayısının daha geniş bir alana yayılarak, çoğaldığı bildirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji