YouTube

  • DOLAR
    %0,07
  • EURO
    %0,47
  • ALTIN
    %0,19
  • BIST
    %0,80
Sancak Yılmaz, “TMO Alımlara başlamadı, çiftçiler mağdur”

Sancak Yılmaz, “TMO Alımlara başlamadı, çiftçiler mağdur”

CHP Yerköy İlçe Başkanı Sancak Yılmaz,  buğday fiyatlarının açıklanmamasına, hasat başlamış olmasına rağmen Toprak Mahsuller Ofisinin (TMO) alım sezonunu açmamasına ve emanet alım yapmamasına tepki gösterdi.
27062014sancakyılmazCHP Yerköy İlçe Başkanı Sancak Yılmaz,  gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, buğday ve arpa hasadının başladığını ama TMO tarafından buğday ve arpa fiyatlarının açıklanmamasına bir anlam veremediklerini söyledi.
Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İlçemizde buğdayın hasat işlemi başlamış bulunmaktadır. Buğday hasadının başlamasına rağmen hala alım fiyatının açıklanmaması üretici ve tüketici açısından olumsuz bir durumdur.Alışa geldiği üzere mayıs ayı sonunda buğday taban fiyatı açıklanır idi.AKP hükümeti taban fiyatı açıklama ihtiyacı duymadı nasıl olsa çiftçiyi ezsek de hor görsek te ürününe fiyat vermesek de bize gözü kapalı oy veriyor diyor ee haklı AKP neden  ürüne fiyat versin maksat oy almak ise fazlası ile alıyor .O zaman çiftçi sonucuna katlanmak zorunda. Ne diyelim şimdi çiftçi hak ediyor AKP iyimi ediyor diyelim. Biz Yozgat olarak kuru övünmeyi çok severiz şimdi övünelim TBMM başkanı ve başbakan yardımcısı bizden cüzdan boş olsa da önemi yok tek devlet büyükleri bizden olsa da mı diyelim. Buğday fiyatı verilmesin yarında pancar fiyatı verilmesin olsun devlet büyükleri Yozgat lı ya o bize yeter biz aç olalım  önemli değil. Buğday fiyatı halen açıklanmadı şu an tüccar600 ile 620 kuruş arasında üreticiden ürünü alıyor halbuki  aynı buğday kışın 800 kuruşa kadar satılmıştır. Ülkemiz buğday üretiminin %3-4 gibi önemli bir miktarını üreten ilimiz de üretilmektedir. Bölge olarak tarıma dayalı bir gelir yapımız var bizim için tarım önemlidir. Ülke genelinde yağışlı bir yıl geçmesi buğday verimini artıracak, dolayısı ile rekolte yüksek olacaktır. Gübre fiyatları 2002 yılı ile 2014 yılı arasında ortalama 6 kata yakın değişim gösterirken buğday fiyatı 1,6 kat artmıştır.
Gübre fiyatı 2002 yılı ton/fiyat; Amonyum Sülfat: 164, ÜRE: 238, DAP: 373,  20-20: 164, 2014 yılı ton/fiyat Amonyum Sülfat : 800, ÜRE : 1200, DAP: 1430,  20-20: 1100 olmuştur.
Mazot Fiyatı ise 2003 yılında 1,398 TL, 2014 yılında 4,630 TL olmuştur. Yine 2002 yılı ton/fiyatı 325 Kuruş iken, 2014 yılında 620 kuruş olarak alım yapılmıştır.
Yukarıdaki rakamlarda da görüldüğü gibi üreticinin girdilerinde 3 – 4 kat fiyat artışı gözlenirken sattığı üründe fiyat ikiye dahi katlanmamıştır. Yine gıda gibi insanlık için önemli bir üretim yapan bu sektörün en önemli girdisi olan gübrede KDV %18 gibi kabul edilemez orandadır. Bu oran mücevher sektöründe %0, deniz taşıtlarında kullanılan mazotta ÖTV ve KDV yok sayılacak düzeyde iken çiftçinin en önemli girdisi olan mazotta ödenen ÖTV ve KDV oranı Tarım Bakanlığı‘nın tarımda üreticiye verdiği desteklemelerden daha fazladır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji