YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %-0,30
  • ALTIN
    %0,22
  • BIST
    %-0,05
SEVGİDE ÖLÇÜ

SEVGİDE ÖLÇÜ

hozbay1Sevgi, insan ruhuna takılan binlerce histen bir tanesi. İnsan, bedenindeki her organı yerli yerinde kullanmakla sıhhate kavuştuğu ve ondan en verimli şekilde faydalandığı gibi, ruhunun bütün sermayesini de yine en güzel şekilde kullanmakla huzura ve saadete kavuşabilir.
Buna göre, insan ruhunda önemli bir yeri olan sevgi hissinin de yerinde kullanılması gerekir.
Bu varlık âlemindeki bütün güzellikler, Allah’ın güzel isimlerinin birer tecellisiyle ortaya çıkarlar. Müzeyyin ismiyle her şey en güzel şekilde süslenir, Mülevvin ismiyle bütün eşya en uygun renklerle boyanır. Muhyi ismiyle varlıklar hayata kavuşurlar. Rezzak ismiyle rızıklar en güzel şekilde verilir. Bütün bu güzellikleri sevmek insanın yaratılışında vardır.
Yine insanın yaratılışında mükemmele hayranlık duyma, meftun olma vardır. Birçok Hıristiyan turistin İstanbul’daki şaheser camileri ziyaret etmeleri ve onlardaki sanat inceliklerine hayran kalmaları bunun en güzel şahididir.
İnsanın yaratılışında bulunan bir başka özellik de kendisine yapılan iyiliklere teşekkürle karşılık vermesi, ikram ve ihsan sahibine karşı kalbinde bir minnet duygusu taşımasıdır.
Bu cümlede insandaki tabiat sevgisinin da kaynağını yakalamış bulunuyoruz. Kâinattaki her eser güzel, hepsi mükemmel ve tümü insana bir ilahi ihsandır.
İnsan sevgisinin çok önemli bir kaynağı da günahlardan ve isyanlardan uzak durmaktır; bunlar birer cemal ve kemaldirler. Vicdanı bozulmamış her insan böyle kişileri sever.
Hayvan sevgisi, çiçek sevgisi ve çocuk sevgisi… Üçünün ortak yanları var: Güzellik, letafet ve günahsızlık.
Çocukları herkes sever. Bu sevgi bebeklik çağında en ileri seviyededir. Çocukluk çağında devam eder. Yaşı ilerledikçe ve çocukta bir takım fena alışkanlıklar, saygısızlıklar, tembellikler, aldatmalar başladıkça sevmenin yerini tedirginlik, uyarma ve üzülme alır. Bu çağlarda çocuk henüz günahlara dalmış değildir, sadece bir takım yanlış davranışların içine girmiştir. İleri yaşlarda bu yanlışlıklar yerlerini günahlara, haramlara, isyanlara bıraktığı takdirde, kalpteki sevgi hissi de yerini öfkeye, kine ve düşmanlığa terk eder.
Her vicdan günah ve isyana karşı koyar. Ve her vicdan günahsızları sever. O halde hümanizmin temeli kişiyi günahlardan uzak tutma endişesi ve gayreti olmalıdır. O zaman herkesten birbirlerini sevmelerini isteyebiliriz. Daha doğrusu istememize gerek kalmadan kişileri birbirini severler.
Allah’ın en güzel, en mükemmel ve en çok ihsan ettiği mahlûku insandır. O halde bu değerli mahlûku herkesin sevmesi gerekmiyor mu? Peki, niçin insanlara karşı gerekli muhabbeti gösteremiyoruz? Diğer varlıkları rahatlıkla ve içtenlikle sevdiğimiz halde insanda niçin zorlanıyoruz?
Demek ki, o insanın kendi iradesini yanlış kullanarak yaptığı “çirkin, bayağı ve zararlı işler” sevgimizin önüne perde oluyor.  Cemali (güzelliği) seven insan fıtratı, çirkin ve pis işler peşinde koşan insanı artık sevemiyor.
Kemale meftun olan insan vicdanı, pespaye, yakışıksız ve bayağı davranışlardan nefret ediyor.
İhsana minnettarlık duyan, teşekkür eden insanoğlu, kendisine zarar veren, kuyusunu kazan, aleyhinde çalışan kişilere düşman kesiliyor. Allah Resulü (asm) “İnsan ihsanın kuludur.” buyurmakla kalpler arasında sevgi bağı kurmanın en güzel bir reçetesini de sunmuş oluyor. Mademki, insanın yaratılışında iyiliğe karşı teşekkür etme vardır, geliniz birbirimize ihsan ederek, yardım ederek, iyilik ederek kalplerimiz arasında bir muhabbet köprüsü kuralım.
Herkes güzel işler yapmak, mükemmele doğru koşmak ve başkalarına yardım elini uzatmakta yarışsalar, sevgi iklimi kendiliğinden gerçekleşecektir. Aksi halde, ideolojik telkinlerle ve hayalî propagandalarla bu sonuca ulaşmak mümkün olmaz
 
İşte gerçek insan sevgisi ve hakiki hümanizm insanoğluna bu ulvi zevkleri tattırmaya çalışmaktır.
İnsan o zaman yükselir, insan o zaman güzelleşir ve insan o zaman gerçek manada sevilir ve sevdirilir ,,, VESSELAM

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji