YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,31
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Telefon Dolandırıcılarına Dikkat!

Telefon Dolandırıcılarına Dikkat!

Teknolojik gelişmeleri yakından izleyen dolandırıcılar, son zamanda giderek artan sayıda bankamatik kartı sahibini mağdur ediyor. Yerköy İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Cibelek, vatandaşları cep telefonlarından arayıp kendisini emniyet veya başsavcılık personeli olarak tanıtanlara karşı dikkatli olunmasını istedi
23012013polisYerköy İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Cibelek, farklı GSM operatörleri kullanılarak vatandaşlardan kimlik veya banka hesap bilgileri istendiklerini, arayan dolandırıcıların emniyet müdürlüğü veya cumhuriyet başsavcılığı adına para veya kontör talep ettiği belirtilerek, ‘Bu yöntemle vatandaşlarımız dolandırılmak suretiyle haksızlığa maruz kalmaktadır.”dedi.
Bu tür telefon görüşmelerine vatandaşlarımızın itibar etmemeleri, 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İmdat hatlarına haber vermeleri gerektiğini ifade eden Cibelek, “Günümüzde suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermektedir. Dolandırıcılık da bu süreçte değişim gösteren bir suç türüdür.
Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmektedirler veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar.
Son günlerde dolandırıcılık yapan şahısların, Ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de vatandaşlarımızın telefonlarını rasgele arayarak kendisini Polis, Başkomiser, Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Savcısı gibi unvanlar kullanmak suretiyle; Adınıza çok fazla telefon hattı açıldığı, bu hatların terör örgütü (PKK) tarafından kullandığı, adınıza bankadan kredi çekildiği veya banka kartınızdan işlem yapıldığı, çekilen paranın terör örgütü ile ilgili olduğu, internetten dolandırıcılık olayı olduğu, TC numarasını kimseye verip vermediği, T.C. numaranız ile kredi çekildiği, Pepsi yaşatır kampanyasından para ödülü kazandığı, ev telefonunuz bir başka şahıs tarafından kullanılmaktadır, gibi bahanelerle; KCK’ya, terör örgütü mensuplarına veya dolandırıcılara yönelik operasyon yapacağız diyerek mağdurlar üzerinde baskı kurulduğu, mağdurların Banka Şubelerine yada ATM’lere yönlendirildiği, telefonlarını kapattırmadıkları, mağdurlar ile görüşürken ev telefonu veya yakınlarının cep telefonunu öğrendikleri, o numaraları da arayıp, aynı baskı ve korkutma yöntemini kullanarak, mağdurun evi veya yakınını araması halinde eve resmi polis geldi demelerini sağlayarak yaptıkları senaryoya gerçeklik kazandırdıkları, mağdurların kendileri ile sürekli konuşmalarını sağlayarak vermiş oldukları T.C. hesap numarası veya cep telefonlarına para yatırmalarını sağlayarak dolandırıcılık olayını gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır.
Ne yazık ki son zamanlarda ilçemizde de bu tür dolandırıcılık hadiseleri ortaya çıkmış olup vatandaşlarımız mağdur duruma düşmüşlerdir.
Yerköy İlçe Emniyet Müdürlüğü diğer suçlarda olduğu gibi telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı da çeşitli çalışmalar başlatmış olup, vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, emniyet tarafından cep telefonlarına belli aralıklarla “Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. “Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155’i arayın.
Bu bağlamda aşağıda yer alan hususları bilmenizde ve yakınlarınızı uyarmanızda fayda bulunmaktadır. Adli merciler ve kolluk kuvvetleri (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler. Operasyonel bir faaliyet içerisine halk hiçbir şekilde dahil edilmez. Sizlerin herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle, sizlerle ikametinizde, işyerinizde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.
Dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi kelimelere itibar etmemelisiniz, hiç kimseye kimlik bilgilerinizi, TC kimlik numaranızı, hesap numaralarınızı ve banka kartı şifrelerinizi vermemelisiniz. Kaynağını bilmediğiniz hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelisiniz. Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysanız dahi itibar etmemelisiniz. Böyle bir olayla karşı karşıya geldiğinizde en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155–156’yı arayarak bilgi vermelisiniz.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji