YouTube

  • DOLAR
    %0,35
  • EURO
    %0,34
  • ALTIN
    %0,27
  • BIST
    %1,66
TKDK'den Tarım ve Hayvancılığa Büyük Katkı

TKDK'den Tarım ve Hayvancılığa Büyük Katkı

Tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve kırsalda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine uyumunun sağlanması amacıyla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Yozgat’ta hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlıyor
17072012tkdYozgat’ta çiftçiler Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun destekleriyle modern işletmelere kavuşurken, çiftçiler tarafından hazırlanan projele bedelinin yüzde 60’ı hibe olarak Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, bir çiftçi tarafından hazırlanan 831 milyon TL bedelindeki keçi yetiştiriciliği projesi inşaatında incelemelerde bulundu. Proje ve TKDK destekleri hakkında bilgi veren Büke, Burada yapılan tesisin 300 başlık keçi yetiştiriciliği ve süt amaçlı yapılan bir işletme olduğunu belirterek, “Bu projelerle dolayısıyla ilimizdeki hem süt ihtiyacını hem de küçükbaş hayvancılık ihtiyacını noktasında önemli bir işletmedir. Çünkü ilimizde yıllardır küçükbaş hayvancılıkta bir gerileme söz konusudur.
Şuanda bize verilen toplam 25 projede sadece iki tanesi küçükbaş hayvancılığı içermekte bunlardan bir tanesi Yerköy bir tanesi merkez ilçede bulunmaktadır. Şuanda yapılan işletmeler modern işletmeler. Bu işletme toplam 831milyon TL’lik bir yatırım içeriyor. Fakat bizim bu vatandaşın yaptığı işlem karşılığı vereceğimiz hibe tutarı 510 milyon TL’dir. Yani yüzde 65 gibi yüksek bir oranda destek veriyoruz. Herkesin bu işten kaçtığı bir dönemde bizim buradaki vatandaşımız Ankara’dan gelip bu köyde bu işi yapıyor.
Amaç hem köyünde bir yatırım yapmak hem de Yozgat’ta bu tür yatırımların çoğalması için bir örnek teşkil etmek istiyor. Burada keçi yetiştiriciliği ve süt üretimi gerçekleştirilecek daha sonraki dönemde ise damızlık keçi yetiştirilerek isteyenlere de satılabilecek” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun tarım ve hayvancılığın desteklenmesi için kurulduğunu ifade eden Büke, “Avrupa birliğinden gelecek yüzde 75 para ve Türkiye Cumhuriyetinin vereceği yüzde 25 parayla oluşan bir fonumuz var. Bu fon ile hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımızı destekliyoruz. Bu destekler hayvancılık için Yozgat’ta yüzde 60 oranında hibe veriyoruz.
Bu hibeler için vatandaşlarımızın bir hazırlık aşaması var bu hazırlık aşamasını geçtikten sonra inşaat aşamasına gelindi. Tabi ilimizde bu konuda iyi bir çalışma var Türkiye geneline baktığımızda şuanda bizim 19 adet inşaatımız başladı. Bu aşamada 6 tane inşaatımızda önümüzdeki ay sözleşmesini imzalayacağız ve ilimizde 2012 yılında parasını vereceğimiz 25 tane işletme olacak.
Bunların toplam yatırım bedelleri 35 milyon TL ilimize gelecek hibe miktarı ise 21,5- 22 milyon TL civarındadır. Bu yatırımlarda vatandaşımız katma değer vergisi, damga vergisi, gümrük vergisi gibi her türlü vergiden muaftır dolayısıyla cüzi miktarlarda vatandaşlarımızın cebinden para çıkacak ve ilimize böyle güzel modern işletmeler sağlanmış olacak. Yapılan işletmeler Avrupa standartlarını işletmelerdir. Şimdi bu tür işletmeleri yapmak isteyen vatandaşların öncelikle yapacağı iş kurumumuzdan gelip bilgi alacaklar. Bununla ilgili bir danışman firma ile sözleşme imzalayacaklar ondan sonraki aşamada biz her aşamada takıldığı yerlerde yardımcı olacağız.
Bu tür projeler sürekli devam edecek şuanda açık bulunan bir çağrımız var ve 16 Temmuz’a kadar proje alacağız” diye konuştu.
Avrupa Birliğinden 2007-2013 yılları arasında Türkiye için ayrılan bir fonun bulunduğunu ifade eden TKDKYozgat İl Koordinatörü Veli Büke, “Bu fona Avrupa Birliğinden 874 milyon Euro katkısı, 291 milyon Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 Milyar 165 milyon Euro’dur. Dolayısıyla biz bu paraları biran önce kullanmamız gerekiyor. ve ilimize buradan ne kadar fon alabilirsek o kadar faydalı olacak çünkü bu fonların kullanılmaması durumunda Avrupa Birliğine geri gitmesi söz konusudur. Bu sene için biz ilimizde yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir kaynağı kullanmış oluyoruz.
Yozgat gibi tarım ve hayvancılıktan başka çıkarı olmayan ve tarım ve hayvancılığa dayalı bir sanayinin kurulması gereken ilimizde bu tür yatırımların daha çok olmasını biz bekliyoruz. Vatandaşlarımıza her türlü bilgi belge konusunda biz yardımcı olacağız. Yani insanımızın bu tür modern işletmelerde ancak para kazanacağını biz biliyoruz.
2012 Yılında 25 civarında bir inşaatımız olacak ve bitecek önümüzdeki sene bunun katlanmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorum yapılmamış

  1. 2015 yılında da kücükbaş hayvancılıga desdek leriniz varmıdır acaba YOZGAT bölgesinde yeni girişimciler için

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji