YouTube

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,28
  • ALTIN
    %0,23
  • BIST
    %-0,24
TMO Ekmek İsrafını önlemek için toplantı düzenledi

TMO Ekmek İsrafını önlemek için toplantı düzenledi

Yerköy İlçe Kaymakamlığı ve Yerköy Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) tarafından organize edilen Ekmek İsrafının Önlenmesi konusunda bilgilendirme toplantısına yapıldı
01022013ekmekYerköy Kaymakamlığı Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Yerköy İlçe Kaymakamı Bayram Gale, TMO Yerköy Şube Müdürü İsmail Bayık, daire amirleri, yurt ve pansiyon müdürleri ve köy muhtarlarının katıldığı toplantıda ekmeğin insan sağlığı açısından önemi ve israfı önlemenin yolları konuşuldu.
Gerçekleşen toplantıda, TMO Yerköy Şube Müdürü İsmail Bayık,”Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır.
Toplumumuzda ekmek nimettir. Ekmek tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünüdür. Ülkemizde aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe her zaman derin bir saygı vardır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak ana görev alanımız hububat piyasalarının düzenlenmesidir. Tabii ki ekmek de hububatın en temel öznesidir.
Kurumumuz bu amaçla “Ekmek Tüketimiyle İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler” adıyla, ekmeğin hem üretildiği hem de tüketildiği geniş bir sahada, israfın en ince detayına kadar biçimi ve nedenlerini ortaya koyan bir araştırma yaptırmıştır.
Araştırma kapsamında ülke genelinde; 252 fırın, 53 personel, 53 öğrenci yemekhanesi, 611 lokanta ve otel yetkilileriyle görüşülmüş; 1.589 hanede toplam 5.662 aile bireyinin yemek yeme durumu ve ekmek tüketimi hakkında bilgi toplanmıştır. Bunun yanı sıra, kurumlarda yemek yiyen toplam 552 kişinin kanaatine başvurulmuştur.
Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde; günde 25.295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybımız, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu rakam dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ve bu yoldaki yürüyüşüne devam eden ülkemiz için çok yüksek bir rakamdır.
Biz, yerde gördüğümüz ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu bir duvar kovuğuna itinayla yerleştiren duyarlı bir toplumun mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baş tacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanırız. Bu kitapta yer alan araştırma sonuçlarının, kamuoyu ile paylaşılmasını müteakiben başlayacak ve yıl boyu sürecek olan ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlaması ümidini taşımaktayız. Ne olursunuz, ekmeğimizi ve geleceğimizi israf etmeyelim” dedi.
TMO Yerköy Şube Müdürü İsmail Bayık’ın konuşası sonrası Yerköy İlçe Kaymakamı Bayram Gale ,” İnsanımızın en temel gıda maddesi olan ekmek zengin sofrasının da yoksul sofrasının da vazgeçilmez baş tacı olan ekmeğin israfının önlenilmesi için burada toplanmış bulunuyoruz.
Bizler misyonumuz gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz.
Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir.  Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur.
İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır. Bu yıl kuruluşunun 75. yılı olan TMO, görevi itibarıyla üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa düzenleyici tedbirler almaya devam ederken; sosyal bir yara olarak gördüğü ve boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunu da toplumumuzun gündemine taşımak, duyarlılık yaratmak ve ekmek israfını azaltmak üzere bir kampanya başlatmaya karar vermiştir. “dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji