YouTube

  • DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,15
  • ALTIN
    %0,36
  • BIST
    %1,91
Toprağın Emektarları Işık Bekliyor

Toprağın Emektarları Işık Bekliyor

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri’nden çalışmak için farklı illere giden tarım işçileri için kurulan çadır kentlerde yaşayan toprağın emektarı, tarım işçileri çadırlarına elektrik istiyor. Elektrik olmadığı için çadırlarda kadınlar odun ateşinde yemek pişirmek zorunda kalıyor, havanın kararması ile tarla sonrası hayat erken bitiyor.
04092013cadirYerköy İlçesi Sekili Beldesi’nde tarım arazilerinde çalışan Doğu ve Güneydoğulu vatandaşlar Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerini İyileştirme Projesi (METİP) kapsamında 2011 yılından bu tarafa oluşturulan çadır kentlerde hayatlar iyileşmesine rağmen eksikler bitmiyor. Artık yağmur ve çamurdan uzak bir yaşantıya sahip oldukları için teşekkür eden işçiler, elektriksiz tarla hayatının zorluklarından dert yandı.
Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden Yozgat’a yaklaşık 15 yıldır tarım arazilerinde çalışmak için gelen Osman Şimşek, devletin kendileri için hazırladığı çadırlarda artık daha rahat bir tarla yaşantısı sürdüklerini fakat en önemli eksiklerinin elektrik olduğunu söyledi.
Şimşek, elektrik olmadığı için buzdolabı kullanamadıklarını ve gıdaları günü birlik tüketme zorunluluğunun doğduğunu belirterek;
“Burada çalışmaya çalışıyoruz. Zaten bizim durumlarımız, yaşama şartlarımız ortada. Elektrik olmaması bizim için en büyük sorun, sıkıntı. Elektrik olmayınca hiçbir şey olmuyor. Mesela kendimize bir dolap getirip de eşyamızı koruyamayız. Bir soğuk su içemiyoruz. Tankerlerle su tankerleri var oradan su içiyoruz. Bir haftalık, on günlük suyu içiyoruz. S anki banyo suyu gibi. Devletimizden rica ediyoruz. Yaşam şartlarımızda biraz insan gibi yaşayalım diyoruz. Mesela her gün bu çadırda kara kara düşünüyoruz. Gece oğlunda birbirimizin yüzünü göremiyoruz. Elektrik yok bir şey yok” diye konuştu.
Tarla dışında ev işleri ile de uğraşmak zorunda kalan Hasibe Yılmaz da su ve elektrik olmadığı için yaşam şartlarının iki kat daha zorlaştığından dert yandı.
Yılmaz, elektrik olduğu takdirde buzdolabı kullanabileceklerini belirterek; “Çapa yaparken yaşadığımız yorgunluğu hiç olmazsa çadırda elektriksizlik yüzünden yaşamayalım” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji