YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %-0,31
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %3,10
Tüketici kanunu panelde tartışıldı

Tüketici kanunu panelde tartışıldı

Bozok Üniversitesi Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen panelde, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılması öngörülen değişiklikler tartışıldı
16032013adaletYerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu ve Yozgat Ticaret İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen panelde, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılması öngörülen değişiklikler ele alındı.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile İlgili Kanunlarla Uygulamadaki Uyumu” konulu panele Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Yerköy Kaymakamı Bayram Gale, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Şahingöz, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Genel Sekreter Vekili Levent Şimşek, Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Koçsoy , Yozgat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Şahin, İlçe daire müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Gerçekleşen panelde Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü Murat Koçsoy, son yıllarda, ticaret alanındaki köklü değişmelerin yaşandığını ifade etti.
Koçsoy, “Ticaret pazarlamalarında köklü değişmeler de meydana gelmesi. Özellikle internet alanındaki yeni uygulamalar yani e-ticaret dediğimiz alışverişte tüketicilerin korunmasında daha önemli bir hale getirmiştir. Son zamanlarda tüketici Avrupa birliği uyum yasası çerçevesinde, Avrupa birliğinin tüketicileri korumasına yönelik kanunlarda uyum sağlaya bilmek için Türkiye’de bazı çalışmalar yapılmıştır.
Mevcut çalışmalar 1995 yılında kabul edilen tüketici koruma kanunu 2003 yılında ve 2004 yılında bazı küçük değişiklikler yürürlükte bulunmakta. Son değişikliklerle birlikte bu kanun üzerinde artık değiştirmek değil de yeni bir kanun kaleme alınması zorunlu hale gelmiştir.
Bu kapsamda gümrük ve ticaret bakanlığı 54 maddelik yeni bir kanun taslağı hazırlayarak onu sivil toplum kuruluşların incelemesi üzerine gözetimlerine bırakmışlardır. Sivil toplum kuruluşları tarafından zaman zaman düzenlenen panellerle konferanslarla toplantılarla tartışılmakta. Bu konferanslarda eksiklikler uygulamalarla daha elverişli bir hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bugünde burada yapacağımız programda sayın panelistlerimiz yapacakları sunumları ile bizlere çeşitli bilgi vereceklerdir. “dedi.
Koçsoy’un konuşası sonrasında Yerköy Kaymakamı Bayram Gale, “Tüketici sorunları, tüketicilerin korunması hakkındaki bu panelin ilçemizde düzenlenmesi hem ilçemizi hem de ilimizi aydınlatmak çabasını takdir ediyorum. İlçemizde böylesine güzel bir okulunda tüketici sorunları çalışmaların anlatılması ve değerlendirilmesi mutluluk verici bir durumdur.
2005 yılında tüketici kanunu çıktığında çok az sayıda tüketici sorunları ile karşılaşıyorduk. Ama şimdi tüketici sorunları ile ilgili başvurularda bir ay içerisinde bazen 10, bazen 15, sene sonu itibari ile baktığımızda ise 200’e yakın bir başvuru bulunmakta. Bakanlığımız bu konuyu dikkatlice ele alarak yeni bir kanun tasarısı uygulamakla bence çok iyi bir çalışma başlatmışlardır. Çıkarılan bu kanunun interaktif bir yolla sizlere danışarak, tartışarak vatandaşların istek ve beklentilerini göz önüne alarak kanun yapılmış olması hakikaten öncelikli olarak takdir edilecek bir hususudur.
Bu vesile ile yeni çıkarılacak kanunumuzun ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olması temennisinde bulunuyorum.”dedi.
Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu ve Yozgat Ticaret İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Taslağı” konulu panel için burada toplandıklarını ifade eden Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, “Biz aslında çok büyük bir milletiz. Osmanlısı ile Selçuklusu ile ve daha çok eskilere dayanan tarihi ile bir millete sahibiz. Aslında dünyanın en eski tüketici ve standart yaşam kanunu bizim atalarımızın yaptığı görüyoruz. Osmanlıda 2. Beyazıt Han zamanında 1502 yılında Bursa Kanun namesi adı altında yapılan yasal düzenlemelerin dünyada bir ilk olduğunu görüyor ve bununla gurur duyuyoruz.
1995 yılında ülkemizde, çağdaş bir yasal bir düzenleme yapılmıştır. Tüketici haklarını korunması ile ilgili ve daha sonraki 2003 yılında bunlar tekrardan yeniden düzenlenerek çağdaş bir hale ve günümüze uygun bir hale getirildi.
Dünyada artık her şey çok hızlı gelişiyor. 2003 yılında bu tür düzenlemeler yapıldı ama yeniden tekrar bir düzenlemenin icap ettiği aşikâr. Dolayısı ile bakanlıklarımız bu çalışmayı yapıyorlar. Ancak buna rağmen bu çalışmaların yetersiz kaldığını görüyoruz. Tüketicinin haklarının korunması konusunda bunun tabi çeşitli nedenleri var ama maalesef son zamanlarda geldiğimiz nokta itibari ile kanunlarımız uygulanmasında bir takım problemlerin olduğunu görüyoruz. Aslında ülkemizde çok güzel yasal düzenlemeler yapılıyor. Ancak bunların aynı hızla gerçek hayatımıza yansıtmakta zorluk yaşıyoruz. Bir başka problem ise denetim eksikliği, denetimde de bir takım problemler yaşanmakta. Bununla da ilgili kurum ve kuruluşların veyahut yetkililerin üzerine düşen gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Mülkü amirlikler olarak, yerel yönetimler olarak bu konuda son derece önemli, Yine ilgili bakanlıklar teşhir, ayıplı ürün veyahut ta reglasyonlu ürünleri satanlarla ilgili teşhir etmek gibi bir takım uygulamalar yapıldı.
Bu durum son derece etkili de olmuştur. Uygulamaları yapan yetkililerimizi tebrik ediyorum. Ancak tabiî ki maalesef bizim milletimiz yasak tanımıyor. Ve kuralları hafife alma gibi eylemlerimiz var. Bu tür yasal düzenlemeler etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor. Şöyle bir çevremize baktığımızda gayri kanuni uygulamalar nelerdir di ençok başımızı ağrıtan bizleri sıksık cep telefonlarımıza gelen mesajlar hata çeşitli konularda sıkıntıya düşüren banka sektöründe bu uygulamaları görüyoruz. Ama bunlardan daha önemlisi aslında tüketicinin bizzat kendisinin bilinçsizliği maalesef, biz tüketici olarak nekadar bilinçli olursak ve daha ciddi anlamda toplum olarak bilinçli olursak bu problemler daha rahat aşa biliriz diye düşünüyorum.
Yasal düzenlemeler elbetteki bunları uygulayacağız. Hayatımıza yansıtacağız, blinçli bir toplum olacağız ancak bu şekilde hiç kimse bir başkasının hakkında tecavüz etmez diye düşünüyorum.”dedi.
Gerçekleşen konuşmalar sonrasında Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşen panelde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Mikayil Kılıç ve Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ali Balkan çeşitli grafik tablolar ile sunumlarla ve teklifler görüşüldü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji