YouTube

  • DOLAR
    %0,35
  • EURO
    %0,32
  • ALTIN
    %0,50
  • BIST
    %1,43
Yazıcı“Yozgat’ın Termal Suları Eğerlendirilecek”

Yazıcı“Yozgat’ın Termal Suları Eğerlendirilecek”

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Yozgat’ın jeotermal enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi
06122012valiYozgat’ın çok aktif bir deprem fay hattı üzerinde olmamasına rağmen hemen hemen sıcak su kaynağı olmayan ilçesinin bulunmadığını belirten Yozgat Valisi Yazıcı, Akdağmadeni, Boğazlıyan, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Yerköy gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerin hepsinde hatırı sayılır debide sıcak su kaynağının bulunduğunu kaydetti.
Sıcak suyun olmasının tek başına bir anlam ifade etmediğini bunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Yazıcı, “Boğazlıyan ilçemizde geçtiğimiz günlerde yapılan sondaj çalışmasında cazibe ile çıkan 50 litre/saniye debili 48-50 derece sıcaklığında su çıkarıldı. Bunu pompa marifetiyle çıkardığınızda bu miktar saniyede 200 litreye çıkabilecek bir kapasitede. Bir kuyudan saniyede200 litresu çıkarsa ve buda 48-50 derce sıcaklığındaysa bu büyük bir potansiyeldir. Bu belki onlarca oteli, onlarca turizm merkezini çalıştırabilecek çapta bir sudur.” dedi.
Yozgat’ta çıkan suların Sorgun ilçesindeki hariç, önemli bir özelliğinin insan vücut sıcaklığının biraz üzerinde olması olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, “Turizmci bu suları kullanacağı zaman ısıtma ve soğutma derdine düşmeyecekler. Doğadan olduğu gibi kullanılabilecek tarzda ve derecede sular bunlar. Boğazlıyan ilçemizde çıkan suyumuzdaki mineral yapısı içerisindeki potasyum, sodyum ve kalsiyum açısından zengin bir yapıya sahiptir. Dünya ortalaması litrede bin 300 miligram iken burada bir litrede 3 bin miligramdır. Bu da sağlık turizmi açısında çok önemlidir. Bunları bizim doğadan çıktığı şekilde kullanılması da sağlık turizmde termal turizmde en çok aranan husustur. Bu açıdan ben bir istisna olduğunu güzel bir imkan iyi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Yatırımcıları Yozgat’a yatırım yapmaya davet eden Vali Yazıcı, Sarıkaya, Sorgun, Yerköy ve Boğazlıyan ilçelerinin termal turizm merkezi olarak belirlendiğini belirterek, “Öncelikle bakanlıktaki bilgileri güncelleyeceğiz. Bir de turizmciyi buraya çekmek için altyapıyı oluşturacağız, yani yeri sen ara, pazarlığı sen yap, gel binanı yap değil de biz yeri hazır halde sunacağız. Planlamasını, projesini yaparak sunacağız bu şekilde yatırımcının daha kolay geleceğini umuyoruz” dedi.
Yatırım açısından Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki sıcak su kaynağını özellikle Ankara’ya hitap edecek şekilde bir kongre turizminde kullanabileceğini vurgulayan Vali Yazıcı, “Burada Kızılcahamam tarzı yapılanmada kullanılabilir, ona müsait, çünkü bir iki sene sonra Yerköy ilçemizden hızlı tren de geçek, Boğazlıyan’da çıkan sıcak suyu Kayseri ve o yöreye hitap edecek tarza günü birlik ve tatil amaçlı kalmaya uygun bir su, Akdağmadeni ilçemizdeki suyu Sivas yöresine hitap edecek tarzda, ormanıyla yeşiliyle turizm amaçlı kullanılabilir.
Sarıkaya ilçe merkezinde kaynaklarımız var. Burası Romalılar tarafından keşfedilmiş, üzerine hamam yapılmış tarihi eser noktasında alanımız var. İçerisinden sıcak su çıkan Türkiye’deki iki yerden birisinin Sarıkaya olduğu biliniyor. Biz buraları en iyi şekilde değerlendirip turizme kazandırmak istiyoruz. Bu konuda da yatırımcıları ilimize davet ediyoruz. İster içeriden ister dışarıdan gelen yatırımcıya elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorum yapılmamış

  1. Sayın Valim önceilkle Yozgat ilimizdeki Valilik göreviniz nedeniyle sizi kutluyorum,hayırlı olsun.Yenilenebilir enerji şu anda Dünyanın üzerinde durduğu ve değerlendirildikleri ülkeye artı değerler katan bir potansiyel olup Jeotermal enerji bunların en önde gelenidir.Ülkemiz ise jeotermal enerji konusunda Dünyanın en şanslı bölgelerinden biridir,ama maalesef Kaplıca ve Hamam kültürünün ötesine küçük bir yüzde dışında çıkılamamış ve potansiyelimiz bugünlere kadar değerlendirilememiştir.Sayın Başbakanımızın 2023 yılı için hedef gösterdiği Turizm gelirlerine sadece kıyılarımızda yaz tatili turizmiyle ulaşmak çok zordur.Turizmin çeşitlemesini artırmalı ve tüm ülkemize yaymalıyız,Yozgatımız bu çeşitlemenin içinde Jeotermal enerji ile rahatlıkla yer alabilir.Bu durumda hem 2023 hedefine ulaşmakta il olarak katkı sunacak,hem işsizliğe derman olacak,hem yerli ve yabancı ziyaretçilere özellikle sağlık turizmi konusunda hizmet üretecektir.Kurulacak tesislerin harcamalarınıda yakın çevreden yapacak olması yararı geometrik bir artışa dönüştürecektir.Çevrenin sosyal ve kültürel gelişmişliğinede ivme kazandıracaktır.
    Sayın Valim göreve başladığınız ilk aylarda Yozgat ilçelerindeki bu potansiyeli görmeniz ve ilgilenmeniz bizi sevindirdi ve umutlandırdı,umarım bu tamamen doğa dostu Milli enerjimiz sizin sayenizde İlimizde hayat bulur bizde sizleri hayırla yadederiz.Saygılarımla.

    • Sayın A.Rıza ARSLAN…. Elimizdeki değerlerin kıymetini bilmiyoruzki.. Bulamaçlı kaplıcasının yanından geçilmiyor. Uyuz Hamamı harabeye dönmüş durumda kullanılmıyor. Bizler gurbette yaşayan insanlarız. Buradan memleketimize (Yerköye, Çiçekdağı) gittiğimiz zaman ilk aklımıza gelen hemen hamama gidelim oranın şifasından yararlanalım.. ama gelin görünkü yanına yaklaşılamıyor. Yerköyün, Çiçekdağın durumu bu kadar mı kötü? Neden bu değerlere yatırım yapılmıyor? Yamadılar? veya Yapmadınız????

      • Sayın Rasim Yılmaz,değerli hemşerim; hassasiyetinize katılıyorum,duyarlılığınıza teşekkür ediyorum,bu yatırım eksikliği benimde içimde kanayan bir yaradır sizin üzüntünüz bir ise bende bindir çünkü siz sadece samimi olarak yapılmasını isteyensiniz biz ise olayı bilme durumuna gelmiş yapılabilirliğini görmüş bu konuda çabalamış belirli bir noktaya kadarda getirmiş biriyiz yapılamayanların nedenini, ihmallikleri bildiğimiz içinde üzüntümüz çok daha derinleşiyor.Uzatmak ve daha doyurucu açıklamalarda bulunmak mümkün ama tartışma ortamı yaratmak istemiyorum çünkü olaya objektif bakmayanlar siyasi boyuta çekiyor,benimde bu şekliyle tartışmaya hiç niyetim yok.size msn adresimi veriyorum isterseniz oradan konuşuruz yardımcı olabilirsem ne ala hoşçakalın. msn: mimaralirizaarslan@hotmail.com

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji