YouTube

  • DOLAR
    %-0,12
  • EURO
    %0,25
  • ALTIN
    %1,13
  • BIST
    %-0,21
Yerköylü çiftçiler, dolu nedeniyle devletten yardım istiyor

Yerköylü çiftçiler, dolu nedeniyle devletten yardım istiyor

Yerköy’e bağlı 6 köyde yaklaşık 18 bin dekar ekili hububat tarlası dolu nedeniyle büyük ölçüde zarar gördü.
24062011koyluÇiftçiler Ziraat Bankası ve Kooperatife olan borçlarının ertelenmesi konusunda devletten yardım istediklerini belirtti.
Yerköy’e akşam saatlerinde Yağan dolu, Çakırlar, Hocanın Köyü, Hatibin Köyü ve Hacıçeşmesi köyü başta olmak üzere 6 köyde yaklaşık 18 bin dekar buğday ekili alana zarar verdi.
Çakırlar Köyü Muhtarı Osman Yiğit, aralarında kendi köylerinin de bulunduğu yaklaşık 6 köyde ekili alanın doludan dolayı büyük ölçüde zarar olduğunu söyledi. Yiğit, “Bölgemizde etkili olan dolu bazı buğday tarlalarına yüzde 50 zarar verirken bazılarında ise yüzde 90’lara kadar zarar verdi.
Dolu başakları hep kırmış ve çırpmış. Biçerdövere biçtirecek olsak biçerdöver parasını ödeyecek kadar mahsul çıkmaz. Bölgemizin arazisi Kıraç arazi olduğu için yılda bir kez ekim yapabiliyoruz. Ekim yaptığımız tarlayı seneye tekrar ekemiyor nadasa bırakıyoruz. Bizim arazimizden başka hiçbir gelirimiz yok. Bir yıl boyunca buradan alacağımız para ile geçimimizi sağlıyoruz. Genelde çiftçiler 8 inci ayda yani Ağustos ayına borçlanır.
Çünkü o ayda hasat dönemi yapıldığı için bütün borçlanmaları bu tarihe veririz. Şu an dolu vurduğu için buğday hasadını yapamayacağız. Gübre, mazot ve diğer borçlanmalarımızın yanı sıra ziraat bankasına ve kooperatife olan borcumuzu nasıl ödeyeceğiz onu düşünüyoruz. Devletimizden bizlere bu konuda yardımcı olunmasını bekliyoruz. ” dedi.
Hasar tespiti için Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerini bölgede arazisi olan birisinin kendi arazisi için getirdiğini ifade eden Yiğit, “Hacıçeşmesi köyünden bir kişi kendi arazisi için tarımdan ekip getirdi. Gelen ekipler beni aradı sizin arazinize de bakalım diye fakat orada ki zararı tespit ettikten sonra bizim bulunduğumuz yere gelmedi. Biz bu görevlilerin bizim arazilerimizin de hasar tespitini yapsın istiyoruz. ” diye konuştu.
Yakup Çelik isimli çiftçi de bu yıl yağmurların bol olmasından dolayı yüksek rekoltede ürün beklediklerini fakat dolunun vurması ile hasat yapamayacaklarını kaydetti. Yiğit , “Bölgemize düşen dolu, emeğimizi aldı götürdü. Ne yapalım takdiri ilahi yapacak bir şeyimiz yok. Geçen gün kooperatif’ten yetkililer geldi ve borcumuzu Ağustosun birinde ödememiz gerektiğini bildirdiler. Biz bu yıl hasat yapamayacağız. Bu şekilde borcumuzu nasıl ödeyeceğiz.
Biz veresiye aldığımız mazotu mu, gübre’yi mi yoksa kooperatife olan borcumuzu mu ödeyeceğiz şaşırmış durumdayız. Devlet büyüklerimizden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Ekili arazimizi paramız olmadığı için sigorta yaptıramadık. Zaten arazilerimizin bir kısmı hisseli olduğu için sigorta da yaptıramadık. Köylere baktığınız zaman bir köyde 2-3 kişi ancak arazisini sigortalatabilmiştir. ” ifadelerini kullandı.
Ticaret Borsası Eski Başkanı Ayhan Çelik de bu yıl yağışların bol olmasından dolayı yüksek bir rekolte beklentisinin olduğunu fakat doludan dolayı çiftçinin hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, şöyle dedi: “Bu yıl yağışların bol olması çiftçilerimizin yüksek oranda rekolte beklentisi umudunu artırmıştı.
Etkili olan dolu yağışından dolayı zararın olması hem çiftçi hem de Yerköy ekonomisine büyük bir zarar vermiştir. Köylerde ciddi zarar var, devletimizin çiftçilerimize bu konuda yardımcı olması gerekir. ” dedi.
Haber: Yerköy Gazetesi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji