YouTube

  • DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %-0,20
  • ALTIN
    %0,20
  • BIST
    %0,64
Yerköy’lü öğrenciler, Teknolojiyi  değil Çivi Topunu seçti

Yerköy’lü öğrenciler, Teknolojiyi değil Çivi Topunu seçti

Anadolu’da teknoloji ve elektronik oyuncakların bulunmadığı yıllarda çocuklar tarafından oynanan, dalya, yakar top, körebe gibi oyunlardan bir tanesi olan ‘Çivi topu’, Yerköy İlçemizde bir okul tarafından yeniden oynatılmaya başlandı.
20032015civiYerköy İlçesi Nurdoğdu Ortaokulu tarafından siyah beyaz yılların çocukluk oyunları arasında yer alan Çivi Topu, çocukları bilgisayar bağımlılığından kurtarmak amacıyla hazırlanan bir proje ile yeniden canlandırıldı.
Minyatür bir futbol sahası içerisinde oyuncuları çivilerden, futbol topu da demir misketten oluşan oyunun kuralları yeşil sahaların futbol kurallarını aratmayacak türden. Kızlar ve Erkekler Ligi’nden oluşan Çivi Topu oyunu hazırlanacak hibe destekli proje ile tüm Türkiye’de ve dünyaya tanıtılması planlanıyor.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA KARŞI
Yerköy Nurdoğdu Orta Okulu Müdürü Halit Arapoğlu, amaçlarının giderek yaygınlaşan bilgisayar bağımlılığından çocukları kurtarmak olduğunu söyledi.
Son yıllarda çocuklar ve gençler arasında bir hastalık haline dönüşen bilgisayar bağımlılığına karşı Çivi Topu oyununun  alternatif olacağını belirten Arapoğlu;
“Çocuklarımızın teknolojinin eseri olmaları yerine birbirleri ile sosyalleşecekleri oyun oynamalarını istedik. Zaten bizim ülkemizde de eskiden oynan bir oyun vardı, bizim bir önce ki neslimizin bildiği, para ile oynanan bir oyundu. Biz bunu biraz daha güncelledik kuralları olan bir sahası olan hatta sahasında ki çivilerin bile bir anlamı olan bir oyun haline getirdik” dedi.
114 ÇİVİ OYUNCUSU VAR!
Toplam 114 çivi oyuncudan oluşan oyun hakkında bilgi veren Arapoğlu, şunları anlattı:
“Saha da 114 tan çivi var, bunlar kuranı kerimde ki 114 tane sureyi temsil ediyorlar. Hakem eşliğinde 2 oyuncu oynuyor ve iki tane lig kurduk. Kızlar ligi ve erkekler ligi. Şuanda okul öğrencilerimiz okul sonrası bir etkinlik olarak bilgisayardan ve teknolojiden uzak olan bir birleri ile sosyal bir ortamda bu oyunu oynamaya devam ediyorlar.Yaygınlaşması için girişimlerimiz olacak ama bu noktada oyunun ilk başlangıç noktasının Yerköy olması güzel. Hatta oyunda ki cezalardan birinin ismi Yerköy cezası olması güzel.”
JAPONYA’DAN TEKLİF GELDİ
Oyunun sadece Türkiye’de değil dünya ülkelerine de yaygın hale gelmesi için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Halit Arapoğlu, geçen yıl Çivi Oyunu ile ilgili Japonya’dan teklif geldiğini anımsattı.
Arapoğlu; “ Biz bunu yabancı ülkelerde özellikle Japonya dan geçen yıllarda teklif geldiğini bu oyunun çok beğenildiğini ve kendilerine mutlaka ulaştırmamız gerektiğini bizlere ifade ettiler. Biz önce kendi bölgemizde Yerköy’de daha sonra Yozgat’ta sonra da tüm Türkiye’de ve dünya ülkelerine göndermeyi düşünüyoruz.”
ÇİVİ OYUNUNU SEVDİLER
Çocukluk yıllarında babalarının oynadığı Çivi Oyunu ile tanışan Nurdoğdu Orta Okulu öğrencileri, eğlenceli ve zihin geliştirici bir oyunla tanışmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.
Öğrencilerden Süleyman Yılmaz, rekabet arttıkça oyunun daha da eğlenceli hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Güzel ve eğlenceli bir oyun. Arkadaşımla birlikte oynuyoruz. Bazen arkadaşım yeniyor ben de ben. Bu şekilde oynuyoruz. Babalarımız da küçükken bunlardan çok oynarmış. Evet başarılıyım. Oynuyoruz bazen o yeniyor bazen ben yeniyorum. Bu daha zevkli bilgisayarda çok fazla bir şey yok. Arkadaşla sohbet ediyoruz ara sıra hem oynuyoruz hem sohbet ediyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji