YouTube

  • DOLAR
    %-0,17
  • EURO
    %0,31
  • ALTIN
    %0,25
  • BIST
    %0,89
Yıldırım, “Kış aylarında sağlıklı beslenmeye dikkat edin”

Yıldırım, “Kış aylarında sağlıklı beslenmeye dikkat edin”

Yerköy’de sıcak günler yerini soğuklara bırakırken uzmanlar, bu soğuk günlerde vücut direncini artıran en nemli öğün olan kahvaltının atlanmaması konusunda aileleri uyarıyor.
11022015yildirim2Özellikle okul çağı döneminde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Yozgat Aile Hekimleri Derneği Başkanı (YAHED) ve Yerköy 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Yıldırım, sağlıklı beslenmenin çocukların derslerdeki başarısını da etkilediğini belirtti.
Kış aylarının çetin geçtiği Yozgat’ta yeterli ve dengeli bir beslenmenin önemine vurgu yapan Yıldırım, “Okul çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları çocukların ileri yaşamlarında bu beslenme alışkanlıklarını sürdürmelerine ve sağlıklı bir birey olmalarına katkı sağlar” dedi.
Yıldırım, yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğunun ortaya konduğunu kaydetti.
Okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmelerinde birçok kişiye görev düştüğünü dile getiren Yıldırım, “ Öncelikle çocuğun öğretmeni, ailesi, okul yönetimi ve yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşlar bu noktada çocuğa doğu beslenme alışkanlığı kazandırma misyonu üsteniyorlar” diye konuştu.
Yıldırım, okula başlayan öğrencilerin günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirdiklerini anımsatarak, “Bu nedenle ailelerinden çok öğretmenleriyle birlikte olmakta, kendilerine öğretmenlerini örnek almakta, doğru bilgi ve alışkanlıkları öğretmenlerinden kazanmaktadırlar” dedi. Bunun yanı sıra aynı süre zarfında öğretmenlerin de çocukları gözlemleme fırsatı bulduğuna işaret eden Yıldırım, öğretmenlerin öğrencileri temel beslenme bilgileri konusunda aydınlatması ve kazanılan bilgilerin davranışa dönüştürülmesi konusunda desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yıldırım, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi gerektiğini de belirterek, “Öğretmen kendi beslenme davranışlarıyla çocuklara örnek olmalı ve çocukların büyüme- gelişmelerini dikkatlice takip etmelidir.
Bunun yanı sıra okul yönetimleri yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşları dikkatlice denetlemeli ve sağlık kurallarına uygun besinleri öğrencilere sağlamaya çalışmalıdır.
Ailelerde çocuklarının sürekli takipçisi olmalı ve doğru beslenme alışkanlıkları konusunda örnek olmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, okul çağı beslenmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise şu şekilde sıraladı;
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı öğününü atlamak çocukta yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı yaratabilir. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayanlara oranla okulda daha başarılı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çocukların kemik ve diş gelişimi için günlük 2- 3 su bardağı süt veya yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri gerekmektedir. Çocukların tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir biçimde alması oldukça önemlidir. Bu nedenle her öğünde süt, et, sebze- meyve ve tahıl grubundan bir yiyeceğin bulundurulması şarttır. Okullarda Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ve okullara gönderilen örnek menüler esas alınarak yemek menüleri oluşturulmalıdır. Tüm gün eğitim veren okullarda bulunan yemekhane menülerinin bir diyetisyen tarafından çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Gün boyunca zihinsel ve fiziksel performansın üst düzeyde tutulabilmesi adına ana ve ara öğünler yapılmalı, öğün atlanmamalıdır.Ara öğünlerde enerji ve yağ oranı yüksek yiyecekler yerine taze- kuru meyveler ve süt- süt ürünleri tercih edilmelidir. Açık havada satılan veya pişirilen, uygun ortamda hazırlanmayan ve saklanmayan besinlerden çocukların uzak durmasını sağlamak önemlidir. Bu tür besinler hem çocuğunuzun büyüme gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besin öğesi ihtiyacını karşılayamaz, hem de besin zehirlenmesine neden olabilir. Çocuklarınızın beslenme çantalarını akşamları kontrol edin. Beslenme çantasının dolu gelmesi onun başka bir şeyler yemeyi tercih ettiğinin göstergesidir. Ancak bu durumu çocuğunuzu suçlamadan onunla sohbet ederek irdeleyin.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji