YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %-0,30
  • ALTIN
    %0,22
  • BIST
    %-0,05
Yıldız’dan Anız Yakma Uyarısı

Yıldız’dan Anız Yakma Uyarısı

Yerköy İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Yıldız, çiftçileri anız yakmama konusunda çeşitli uyarılarda bulundu.
19072013yildizAnız yakmalara karşı daha duyarlı olunması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Hububat hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılıyor.”dedi.
Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşmasına, çeşitli trafik kazalarına yol açması neden olduğunu belirten Yıldız,  hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkardığını söyledi.
Yakılan anızların çeşitli tehlikeli zararların yanı sıra tarımsal alandaki verimin düşmesine de yol açtığını belirten Yıldız, “ Hububat hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak amacıyla yapılan yakma işlemi yanlış bir uygulamadır. Yangın beraberinde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü, hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır.
Anız yangınlarının ortadan kaldırılması için, biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış sapların da tırmıklarla toplanması gerekmekte. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacıyla toprağa kalan sapın yüzde biri kadar ‘Azot dengeleme gübresi’ verilmelidir. Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Anız parçalama makinesi ile anız parçalandıktan sonra ekim makinesi ile ekim yapılırken sapların ekim makinesi ekici ayaklarını tıkamaması için toprağı yararak çalışan balta ayaklı ekim makineleri yerine diskli ayaklar kullanılmalıdır.”dedi.
Yıldız, anız yakanlar hakkında Çevre Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler kanununun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapıldığı, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiği, anız yakılması olayı gördüklerinde 177 orman yangını, 156 Jandarma imdat, 155 Polis İmdat ve 110 İtfaiyeye ücretsiz olarak bildirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Bir Daha Eden Hakan Halde Sap

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji