YouTube

  • DOLAR
    %0,11
  • EURO
    %0,04
  • ALTIN
    %-0,38
  • BIST
    %-1,14
Yozgat Manda Üretiyor!

Yozgat Manda Üretiyor!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından nesli giderek gide tükenmekte olan manda besiciliğine verilen destekler sayesinde Yozgat’ta yeni manda çiftlikleri kurulmaya başladı. Beciler, daha az risk taşıyan ve daha fazla süt üreten manda üretimine verilen destekleri modern tesislere dönüştürmeye başladı.
17042013mandaTürkiye’de son yıllarda varlığının giderek azalması üzerine Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılından itibaren uygulanan teşvikle beraber yerli hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla uygulamaya koyduğu projelerden olan “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”  ile Yozgat’ta manda çiftçilikleri kurulmaya başladı.
Bu çiftçilerden bir tanesi Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi Güllük Köyü’nde bir çiftçi tarafından 100 baş manda ile kuruldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, bakanlığın yüzde 50 hibe desteği ile yapılan hayata geçen proje sonucu Yozgat kurulan ilk manda çiftliği olduğunu ve devamlarının da geleceğini söyledi.
MANDA BAŞI BİN LİRA
Yozgat’ta yüzde 50 hibe desteği ile kurulmuş manda çiftliklerini artırmak için çalıştıklarını ve ilkinin de kuruluşunun tamamlandığını belirten Özdemir; “Yozgat ilimizde de ilk kez yapılan bir yer burası. Biz modern işletmeciliğe mandanın yetiştiriciliğinin yapıldığını burada vatandaşımıza aynı zamanda göstermiş oluyoruz. Örnek bir proje burası” dedi.
Bakanlığın manda yetiştiriciliğinde ciddi desteklerde bulunduğunun altını çizen Özdemir, manda başına verilen 350 liralık desteğin yanı sıra Manda Halk Elinde Islah Projesi adı altıda başlatılan proje ile 650 liralık farklı bir destekle manda yetiştiricisine devletin toplamda bin liranın üzerinde bir katkı sağladığını söyledi.
BAKANLIK DESTEK VERDİ, ÇİFTLİK KURDU
Bakanlık desteği ile Akdağmadeni İlçesi Güllük Köyü girişinde manda çiftliği kuran Faik Ünlü isimli besici; “Manda desteği için İl Tarım Müdürlüğüne baş vurduk ve sağ olsunlar gereken yardımı yaptılar. Biz 100 başlık manda projesini çıkarttık ve işletmemizi yaptık. Şuan da içersine hayvanlarımız aldık. Bundan sonra üretime geçeceğiz inşallah” dedi.
BANKA KREDİ VERMEDİ
Ünlü, bakanlığın destek verdiği çiftlikten kapasite artırımına gitmek için bankadan kredi talebinde bulunduğunu fakat destek alamadığını söyledi.
Ünlü; “Herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece mandalara ziraat bankasından biraz daha çoğaltmak için yem desteklemesi için müracaat ettik ama manda olduğu için destek vermediler bize” diye konuştu.
BEREKETLİ ÜRETİM
Mandanın ineğe göre sağlıklı ve verimli bir besi türü olduğuna dikkat çeken Faik Ünlü, şöyle konuştu: “Manda çok sağlıklı bir hayvan sütü eti şifalı bir hayvan. Bir manda 5 veya 7 kilo arasında süt veriyor. İnek sütü kilosu 880 kuruş ama mandanın ki 5 liraya satılıyor. Sağlıklı bir hayvan hasta olmuyor gebelikle sağlıklı. Denedik yaklaşık bir yıl oldu ve memnunuz. Süt pazarımız var sütünü satacağız. Manda bakımı sığırcılığa göre çok kolay. Daha sağlıklı canlı ve daha kolay teşviki de çok güzel. Bin lira destek çıkartılacak oda çıkarsa bizi daha da memnun edecek.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji