YouTube

  • DOLAR
    %0,25
  • EURO
    %0,29
  • ALTIN
    %0,54
  • BIST
    %-0,18
Yozgat ve ilçeleri jeotermal zengini

Yozgat ve ilçeleri jeotermal zengini

Yozgat’ta Hacettepe Üniversitesi tarafından il genelinde 2005 yılında gerçekleştirilen araştırma ve inceleme sonucunda yeraltından yer üzerine çıkartılan jeotermal kaynakların değerlendirilmesine yönelik çalışmalar devam etmesine karşın, istenilen sonuçlar bir türlü alınamıyor.
12072013jeoYozgat Valiliğinin talebi doğrultusunda il genelinde araştırma ve incelemelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Hidrojeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek başkanlığındaki ekip, Yozgat merkez, Sorgun, Sarıkaya, Yerköy, Boğazlıyan, Akdağmadeni, Saraykent ilçelerindeki jeotermal kaynakların potansiyelini belirleyip, yeni kaynakların yer altından yer üzerine çıkartılması sağlandı. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye’nin jeotermal kaynaklarının önemli bir kısmının da Yozgat ili sınırları içerisinde olduğu belirlendi.
KAYNAKLAR DEĞERLENDİRİLECEK
Türkiye’nin zengin jeotermal kaynaklarının bulunduğu bunlardan bir bölümünün de Yozgat’ta yer aldığını belirtildi. Jeotermal kaynakların günümüzde sadece termal tesislerde kullanılmadığı, bunun dışında elektrik üretimi, ısıtma, seracılık, sağlık sektörlerinde de kullanıldığını hatırlatıldı. Yozgat, farklı sektörlerde kullanılan jeotermal kaynak bakımından zengin bir il olduğuna dikkat çekilerek, bunların değerlendirilmesi gerektiğine işaret edildi.
Sorgun, Sarıkaya ve Yerköy ilçelerinde bulunan kaynaklardan yararlanılarak, konutların ısıtıldığı, Sorgun’da kurulması planlanan termal turizm ve sağlık tesislerinin bir bölümünün hizmete açıldığı, diğer bölümünün de yakın bir gelecekte hizmete açılmasının beklediği bildirildi. Sorgun, Sarıkaya ve Yerköy ilçelerinde bulunan kaynakların değişik alanlarda değerlendirilmesine yönelik yarımcıların fizibilite çalışması yapmalarına karşın, bunu yatırıma dönüştürmedikleri de kaydedildi.
CAVLAK BEKLEMEDE
Boğazlıyan ilçesinin Cavlak bölgesinde yıllardır boşa akan jeotermal kaynaklarla ilgili olarak Arabistanlı yatırımcılar ön araştırma yaptı. Jeotermal kaynakların yer aldığı Boğazlıyan’ın Cavlat bölgesinde yatırımcıya verebilecek İl Özel İdaresi’ne ait arazinin de bulunduğu, bunun dışında belediyenin de belli oranda arazisinin mevcut olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:
”Dolayısıyla yatırımcı için arazi sorun teşkil etmiyor. Burada yatırım yapacaklar, sadece belirli bölgeye hizmet vermeyeceklerdir, Orta Anadolu bölgesine hizmet vereceklerdir. Cavlak, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir gibi illerin arasında yer almaktadır. Bölge, Bakanlar Kurulu kararı ile turizm kapsamına dahil edildi. Burada hem turizme yönelik, hem de jeotermal kaynaklı her türlü yatırım yapılabilir. Burada yatırım yapılabilmesi için tanıtım yapılıyor. Yurt dışından Arabistan’dan bir ekip Cavlak ile ilgilendi ama sonrasında bunlarda gelmedi. Suyun kalitesi termal açıdan, sağlık açısından çok iyi, sıcaklığı 40 derecenin üzerinde, debisi fazla, su azalması diye bir konu yok. Buraya yatırım yapılması konusunda Turizm Bakanlığından ilan edildi fakat bu güne kadar fazla bir talibi çıkmadı. Ama buranın daha fazla tanıtılması için gerekli çalışmaları yapılmalıdır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji