Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni uygulama: ‘karekod’ sistemine geçiş! Artık kaçınılmaz, ihmal eden cezalandırılacak

Gıda departmanları için yürürlüğe konan ‘karekod prosedürü’, tüketicilere işletmelerin kontrol durumunu göstermek amacıyla başlatıldı. Uygulama, günümüzden itibaren gıda satıcıları ve grup yemek noktalarında mecburi hale getirildi. Müşteriler, karekodu tarayarak işletme detaylarına kolaylıkla ulaşabilecekler. Uygulamayı kullanmayan işletmelere yaptırım uygulanacak.

Gıda departmanları için yürürlüğe konan 'karekod prosedürü', tüketicilere işletmelerin kontrol

Müşterilerin gıda işletmelerinin kontrol durumunu izlemesi için başlatılan ‘karekod uygulaması’, artık satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu hale getirilmiş durumda.

Anadolu Ajansı muhabirinin aktardıklarına göre, gıda işletmeleri için karekod uygulaması, geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

Uygulama sayesinde, market, kasap, manav gibi gıda satış noktaları ile restoran, kafe, yemekhane gibi grup yemek noktalarında tüketiciler işletmelerin kontrol geçmişine rahatlıkla ulaşabiliyor.

Uygulama, bugün itibariyle satış ve toplu tüketim noktalarında mecburiyet arz etmektedir. Şu ana dek bu sistemi isteğe bağlı olarak kullanmış olan gıda satıcıları ve toplu tüketim işletmelerinin, müşterinin görebileceği bir alanda kendilerine özgü karekodu bulundurmaları gerekecek.

Müşteriler de gıda satış ve toplu tüketim noktalarında bulunan karekodu, mobil cihazlarına indirdikleri ‘Tarım Cebimde’ uygulaması üzerinden tarayacaklar. Bu şekilde işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan ve adres bilgileri ile burada yapılan en son kontrol tarihi görülebilecektir.

Uygulama ile, tüketicilerin güvenilir gıdaya erişmesi, menfaatlerinin korunması ve Bakanlık tarafından yürütülen resmi kontrollerin görünürlüğünün arttırılması amaçlanıyor.

Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu İşlem Kurtar da gıda kontrolleriyle şeffaflık ilkesini benimsediklerini, bu kapsamda resmi kontrol sonuçlarının tüketici ile paylaşıldığını belirterek, uygulamanın Haziran 2024’te devreye alındığını ve şu ana kadar gönüllülük esaslı kullanıldığını ifade etti.

Gıda işletmelerini ‘üretim’, ‘satış’ ve ‘toplu tüketim’ olmak üzere ayıran Kurtar, “Üretim işletmelerinde uygulama gönüllü olarak devam ediyor. Market, kasap gibi satış, restoran, kafe gibi toplu tüketim işletmelerinde uygulama zorunlu olacak. İşletmeciler, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden, karekod oluşturma sekmesinden, sadece vergi ve TC kimlik numaraları ile Bakanlığımızdan almış oldukları işletme kayıt numarasını girerek, karekodlarını hiçbir başvuruya gerek duymadan, ücret ödemeden, bürokratik işlem gerektirmeden, anında 7 gün 24 saat oluşturabilecek.” açıklamasında bulundu.

Kurtar, işletmecilerin, oluşturdukları görüntüyü müşterilerin görebileceği bir yere asmasının yeterli olacağına dikkati çekerek, karşılaşan müşterilerin, o işletmenin Bakanlığa kayıtlı ve denetlenen bir işletme olduğunu anlayabileceğini bildirdi. Kurtar, müşterilerin, karekodu tarattıktan sonra işletmeye ilişkin bir uyumsuzluk tespit etmeleri durumunda ‘Alo 174 Gıda Hattı’na bildirimde bulunabileceklerini belirtti.

Şikayet üzerine ya da Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek rutin denetimler sonucunda uygulamayı hayata geçirmeyen işletmelere para cezası verileceğini dile getiren Kurtar, şunları kaydetti:

“Gıdaların kontrollerinde steril ambalajlara numune alıyor, numuneleri lazer termometre ile kontrol ediyor, ölçümler ve alınan numunelerde DNA düzeyinde denetimler yapıyor, yüksek teknoloji kullanıyoruz. Tüketicilerimizin, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresimizi ve ‘Tarım Cebimde’ uygulamamızı, yeni yapacağımız bilgilendirme faaliyetleri için takip etmelerini rica ediyoruz. Unutmayınız ki en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Hepimiz nihayetinde tüketiciyiz. Tüketicilerin, gıdaların güvenilir olduğunu hissetmesi, işletmenin denetlendiğini bilmesi ciddi bir memnuniyet oluşturuyor.”