Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hazırladığı “Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklikle, motorlu araçlar ve römorkları için elektronik ortamda uygunluk belgesi düzenlenmesine ilişkin esaslar belirlendi. İmalatçılar, uygunluk belgelerini Araç Sicil ve Tescil Sistemi aracılığıyla Türkiye Noterler Birliğine sunacak.
Veri alışverişi, ilgili kanun çerçevesinde güvence altına alınacak. Elektronik ortamdaki uygunluk belgesine ilişkin veri unsurlarının yapısı, Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) şema yapısına göre oluşturulacak. İmalatçılar, uygunluk belgesi bilgilerini güvenli bir yerel web bağlantısı aracılığıyla iletecek.
7 Temmuz’dan itibaren, M ve N kategorisi araçların yazılım güncellemesi şartlarını sağlamaması durumunda, bu araçların tescili, piyasaya arzı veya hizmete girmesi engellenecek. O kategorisi araçların imalatı ise yasaklanacak.
KAYNAK: Haber Merkezi
