Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye-ABD İlişkilerinde Gerilim: İran’a Yönelik Karşılıklı Saldırı Açıklamaları

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri ile ABD bağlantılı gemileri hedef aldığını duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise İran’a ait ham petrol tankerlerine yönelik operasyon düzenlendiğini bildirdi.

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri ile ABD
İran ile ABD arasındaki gerilim, taraflardan gelen karşılıklı saldırı açıklamalarıyla yeniden tırmandı. İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’ndan izinsiz geçen 3 petrol tankeri ile ABD bağlantılı 3 geminin hedef alındığını duyurdu.

Açıklamada, “Hürmüz Boğazı’ndan izinsiz geçen 3 petrol tankeriyle diğer bölgelerde ABD bağlantılı 3 gemiyi hedef aldık.” ifadelerine yer verildi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklama yaparak, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, devriye görevindeki ABD Donanması’na ait 2 savaş gemisini balistik füzelerle hedef aldığını belirtti.

CENTCOM, İran’a ait 3 ham petrol tankerinin etkisiz hale getirildiğini ve Umman Körfezi’nde başka bir İran tankerinin imha edildiğini açıkladı. CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, İran’a yönelik sert ifadeler kullanarak, “Gemilerimize ateş ederseniz size çok daha ağır bir ekonomik bedel ödetiriz.” dedi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, CENTCOM’un açıklamasının ardından sosyal medya üzerinden İran’a yönelik tehditlerde bulundu. Hegseth, “İran, ABD gemilerine ateş ederse, petrol tankerlerini imha edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İran’ın askeri kapasitesine dair değerlendirmelerde bulunan Hegseth, İran donanması ve hava kuvvetlerinin zayıf olduğunu savunarak, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanmasının bu filoya yönelik saldırı gerçekleştirebileceğini öne sürdü.

KAYNAK: Haber Merkezi