Açıklamada, “Hürmüz Boğazı’ndan izinsiz geçen 3 petrol tankeriyle diğer bölgelerde ABD bağlantılı 3 gemiyi hedef aldık.” ifadelerine yer verildi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklama yaparak, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, devriye görevindeki ABD Donanması’na ait 2 savaş gemisini balistik füzelerle hedef aldığını belirtti.
CENTCOM, İran’a ait 3 ham petrol tankerinin etkisiz hale getirildiğini ve Umman Körfezi’nde başka bir İran tankerinin imha edildiğini açıkladı. CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, İran’a yönelik sert ifadeler kullanarak, “Gemilerimize ateş ederseniz size çok daha ağır bir ekonomik bedel ödetiriz.” dedi.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, CENTCOM’un açıklamasının ardından sosyal medya üzerinden İran’a yönelik tehditlerde bulundu. Hegseth, “İran, ABD gemilerine ateş ederse, petrol tankerlerini imha edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İran’ın askeri kapasitesine dair değerlendirmelerde bulunan Hegseth, İran donanması ve hava kuvvetlerinin zayıf olduğunu savunarak, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanmasının bu filoya yönelik saldırı gerçekleştirebileceğini öne sürdü.
KAYNAK: Haber Merkezi
