Arıkan’dan Meclis’te Çarpıcı Evlilik Çıkışı: “Gençler Seviyor Ama Ekonomiden Evlenemiyor”

TBMM’de düzenlenen Yeni Yol Grup Toplantısı’nda konuşan Arıkan, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı’nda hayatını kaybeden 12 asker için taziye mesajı verirken, gençlerin evlilikte yaşadığı ekonomik zorlukları gündeme taşıdı. Arıkan’ın kürsüye yerlettiği gelinlik ve damatlık giydirilmiş cansız mankenler dikkat çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen Yeni Yol Grup Toplantısı’nda konuşan Arıkan, gündemi değerlendirirken iki önemli konuya değindi: Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan askerler ve gençlerin artan evlenme maliyetleri.

Arıkan, konuşmasına 12 askerin hayatını kaybettiği metan gazı faciasına ilişkin taziye mesajıyla başladı. “Şehit olan vatan evlatlarına Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun. Cenab-ı Allah bütün şehitlerimize rahmetiyle muamele eylesin. Aldıkları emirlere tereddütsüz itaat eden her bir şehidimizi alnından öpüyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında iktidarın ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştiren Arıkan, özellikle gençlerin aile kurmakta yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evlilik hazırlıklarının yükünün daha da arttığını söyleyen Arıkan, kürsünün iki yanına yerleştirilen gelinlik ve damatlık giymiş cansız mankenlerle durumu sembolik olarak gözler önüne serdi.

Arıkan, “2025 yılı Aile Yılı ilan edildi. Bu kapsamda bazı desteklerin verilmesini olumlu karşılıyoruz. Ancak bunlar kalıcı çözümler değil. Geçen yıl evlenecek çiftler için verilen 150 bin TL’lik destek enflasyon karşısında eridi. Üstelik bu destek de herkese ulaşmıyor. Gençlerimiz yalnız bırakılıyor” dedi.

Evlilik maliyetlerini kalem kalem sıralayan Arıkan, şunları söyledi:

“Bugün bir gelinlik ya da damatlık, bir emekli maaşına denk geliyor. Kiralanması bile cep yakıyor. Eşyasız bir evin minimum düzeyde döşenmesi 500 bin TL’yi buluyor. Sıradan bir düğün organizasyonu en az 400 bin TL. Altın fiyatları ise takı geleneğini adeta sona erdirdi. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda bir asgari ücretli gencin evlenebilmesi için 45 ay boyunca hiçbir harcama yapmadan para biriktirmesi gerekiyor. Bir emekli babanın çocuğunu evlendirmesi ise 62 aylık maaşını harcamadan kenara koymasına bağlı.”

Gençlerin hayallerinin ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini vurgulayan Arıkan, “Sayın Aile Bakanı ‘Seviyorsan git evlen’ diyor. Gençlerimiz seviyor ama ekonomik yükün altında evlenemiyor. Bu, artık bireysel değil toplumsal bir sorun haline geldi” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Arıkan, “Bu düzen sizi yalnız bırakıyor olabilir ama biz bırakmayacağız. Sizin sesiniz olacağız, yükünüzü paylaşacağız. Bu düzeni sizinle birlikte değiştireceğiz” diyerek umut mesajı verdi.

Exit mobile version