ASM Çalışanları İdari ve Mali Sorunlarla Boğuşuyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan sağlık personeli, maaş kesintileri ve yoğun iş stresi nedeniyle motivasyon kaybı yaşıyor. Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, ASM çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin acil revizyonunu talep etti.

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan sağlık personeli, idari ve mali sorunlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Özellikle maaş kesintileri ve yüksek iş stresi, çalışanların motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, ASM çalışanlarının haklarının korunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Taşkın, yaptığı açıklamada, “6 aylık sürenin 12 aya çıkarılmasıyla ASM çalışanlarının mağduriyetinin ileriye dönük ertelendiğini düşünüyoruz. Ancak sorunun tam olarak çözülmediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı. 2025 yılında yapılan düzenlemeyle, kayıta gelmeyen hastalar nedeniyle maaşlarda yüzde 15’e kadar kesinti yapılması uygulaması, 12 aya çıkarılıp kesintiler iade edilmişti.

ASM’lerde görev yapan ebe, hemşire ve diğer sağlık personelinin atamalarında daha şeffaf bir sistemin getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Taşkın, “Doktor atamaları gibi diğer sağlık personelinin de kura ile atanması hem hakların korunmasını sağlar hem de motivasyonu artırır” dedi.

Bunun yanı sıra, yıllık izin haklarında yaşanan sorunlara da değinen Taşkın, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış dinlenme hakkı, vekalet sistemi nedeniyle uygulanamıyor. Çalışanlar fazladan iş yüküyle yoruluyor, bedeni ve ruhsal sağlıkları tehlikeye giriyor” uyarısında bulundu.

Performans cezalarının da çalışan motivasyonunu düşürdüğünü belirten Taşkın, “Gebelik bildirimlerini yapmayan, bebek-çocuk aşı ve izlemine gelmeyen hastalar yüzünden ASM çalışanlarına kesinti uygulanıyor. Bu durum maaş kaybına yol açıyor ve çalışanları psikolojik olarak zorluyor” diye ekledi.

Ayrıca, ASM’lerde malzeme eksikliği ve dışarıdan alınan personelin görev tanımlarının net olmaması da hizmetin aksamasına neden oluyor. Taşkın, “Isınma, temizlik ve sağlık malzemeleri eksik. Ayrıca dışarıdan alınan personelin görev tanımı belirsiz, bu da ASM çalışanlarının üzerine ekstra yük bindiriyor” dedi.

Anadolu Sağlık-Sen olarak ASM çalışanlarının sorunlarının yakından takip edildiğini belirten Taşkın, “Performans ve teşvik uygulamalarıyla adeta yarıştırılan ASM çalışanları, özveriyle hizmet sunuyor. Maaş kaybı ve motivasyon düşüklüğü gibi sorunlar göz ardı edilmemeli, çalışanların hakları güvence altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı. Yozgatlı hemşerimiz ve Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, ASM çalışanlarının idari ve mali zorluklarının çözümü için yetkililere çağrıda bulunmaya devam edeceğini açıkladı.

KAYNAK : Ö. Hikmet KAYHAN

Exit mobile version