Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılında okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin velilerine yönelik yeni bir uygulama geliştirmektedir.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocukları eğitim hayatına ilk kez başlayacak olan velilere yönelik Ebeveyn Okulu programının planlandığını duyurdu.
Bu programla, öğrencilerin okula uyum sürecinde ailelerin bilinçli bir şekilde desteklenmesi hedeflenmektedir.
Bakan Tekin Kazakistan’da Açıklama Yaptı
Bakan Yusuf Tekin, Kazakistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Eğitim Bakanları 9. Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Tekin, mevcut uygulamada okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerinin dersler başlamadan önce uyum haftasına katıldığını hatırlattı.
Bakanlık tarafından hazırlanan taslak çalışmayla, benzer bir sürecin veliler için de uygulanmasının planlandığı ifade edildi.
Veliler de Uyum Haftasına Dahil Edilecek
Planlanan modele göre, çocukları ilk kez okul öncesi eğitime veya ilkokul birinci sınıfa başlayacak anne ve babalar bir haftalık programa katılacak.
Ebeveyn Okulu adı verilen programda velilere çocuk gelişimi, eğitim süreci ve okul yaşamına uyum konularında bilgilendirme yapılması öngörülmektedir.
Bu kapsamda ailelerin, çocuklarının eğitim hayatına başladığı ilk dönemde süreci daha yakından takip etmesi amaçlanmaktadır.
Programın Zorunlu Olması Değerlendiriliyor
Bakan Tekin, bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Ebeveyn Okulu uygulamasının zorunlu hale getirilmesi seçeneğinin değerlendirildiğini belirtmiştir.
Taslak çalışmaya göre program, özellikle çocuğu ilk kez okula başlayacak velilerin eğitim sürecine daha hazırlıklı katılmasını hedeflemektedir.
Uygulamanın hayata geçirilmesi halinde veliler, çocuklarının okula uyum sürecinde akademik ve sosyal gelişimi desteklemeye yönelik bilgilendirilecektir.
Amaç Ailelerin Eğitim Sürecine Bilinçli Katılımı
Milli Eğitim Bakanlığı, planlanan uygulamayla ailelerin okul yaşamına daha etkin şekilde dahil edilmesini amaçlamaktadır.
Program kapsamında velilerin, çocukların gelişim özellikleri ve okul ortamına uyum süreci hakkında bilgilendirilmesi beklenmektedir.
KAYNAK: Ö. Hikmet KAYHAN