AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Türk dünyasının her alanda işbirliği hedefi doğrultusunda Türkoloji bölümlerini özendirecek ve öncelikli hale getirecek yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda “tam ve kararlı bir iradeye” sahip olduğunu vurguladı.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 26 Şubat 1926’da düzenlenen 1. Türkoloji Kurultayı’nın 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen konferansın ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Zorlu, günün Türk dünyası açısından tarihi bir önem taşıdığını belirtti.
Zorlu, 100 yıl önce Türk dünyasının farklı bölgelerinden akademisyenlerin bir araya gelerek ortak dil konusunda müzakereler yürüttüğünü ve Latin alfabesine geçiş kararı aldıklarını hatırlattı. Sovyetler Birliği döneminde Türk devletleri arasındaki iletişimin zayıfladığını ifade eden Zorlu, bugün ise Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birliğin güçlendirilerek geleceğe taşındığını söyledi.
Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde 34 harften oluşan ortak alfabenin kabulü konusunda mutabakata varıldığını anımsatan Zorlu, “Devlet başkanlarımızın iradesi, ilgili kurumlarımızın özverili çalışmaları ve halklarımızın buna inanmışlığıyla bunu geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz.” dedi.
1. Türkoloji Kurultayı’nda alınan kararların Türkiye’de de yakından takip edildiğini belirten Zorlu, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde yürütülen dil ve alfabe çalışmalarının da bu süreçten etkilendiğini ifade etti. O dönem ile bugün arasında bazı koşul farklılıkları bulunsa da hedefin aynı olduğunu dile getiren Zorlu, “Bugün de Türk dünyasının her alanda işbirliği yürütmesi şiarıyla, ‘dilde, fikirde, işte birlik’ düşüncesiyle bunu hayata geçirme çabasında ve hedefindeyiz.” diye konuştu.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Türk dünyası yaklaşımını hayata geçirecek adımlar attıklarını aktaran Zorlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile yaptıkları görüşmede Türkoloji bölümlerini güçlendirecek düzenlemeler konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı. Zorlu, “Türkoloji güçlendikçe sadece dil yakınlaşmamız güçlenmeyecek, ortak tarihimizi ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarma konusunda da çok güçlü bir irade sergileyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Zorlu, 1. Türkoloji Kurultayı’nın üç önemli miras bıraktığını belirterek, halkların birbirini daha iyi anlayabilmesi için çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi. Ortak alfabe, ortak terminoloji ve ortak bilim dili oluşturulması için çok yönlü çalışmaların derhal başlatılması çağrısında bulunan Zorlu, yapılan tüm çalışmaların gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.