YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
10 Gün Boyunca Çöl Tozu Beklenmiyor: Tarım İçin Olumsuz Etkiler Kaçınılmaz!

10 Gün Boyunca Çöl Tozu Beklenmiyor: Tarım İçin Olumsuz Etkiler Kaçınılmaz!

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, Türkiye’de 10 gün boyunca çöl tozu beklemediğini ve bu durumun tarım için olumsuz etkiler yaratacağını açıkladı.

Yozgat, Konya, Ankara, Şanlıurfa, Antalya, Mersin, Sivas ve Kayseri gibi tarımın en yoğun yapıldığı illerin de etkileneceği belirtiliyor.

Çöl tozları içeren yağmurların bitkilerin gelişimi ve toprak verimliliği için önemli olduğu ifade edilirken, kurak geçen kışın içme ve kullanma suyunu da etkilediği ve önümüzdeki yıllarda bu durumun daha da derinden hissedileceği vurgulandı.

Ökten, çöl tozlarının tarım için önemine dikkat çekerek, bu sene gerçekleşecek rekolteden çöl tozunun etkisini anlayabileceğimizi belirtti.

Tarım faaliyetlerinin önemli olduğu Türkiye için bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

ÇÖL TOZU NEDİR?

Atmosferdeki en baskın aerosol çeşitlerinden bir tanesi olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol alabilmektedir. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir.

FAYDALARI BİTMİYOR

Çöl tozu sağlık sorunlarına neden olabilirken bitkiler için zararından çok faydası bulunuyor. Bitkiler için yararlı besin elementlerini barındıran çöl tozu, uzmanlara göre bir nevi doğal gübreleme etkisi yaratıyor. Tarım şehri Yozgat için de büyük önem taşıyan çöl tozu insanlar için zararlı gibi görünse de bitkilerin temel besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca çöl tozu tarımda verimliliği artırıp denizdeki canlı yaşamına da olumlu etkiler sağlıyor. Çöl tozu bitkiler için yararlı olan besin elementleri olan demir, bakır, çinko ve fosforu içerisinde bulunduruyor. Çöl tozu mikro elementlerin doğal gübrelemesini sağlayarak tarıma büyük yarar sağlıyor.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji