YouTube

  • DOLAR
    %1,53
  • EURO
    %0,53
  • ALTIN
    %2,86
  • BIST
    %0,76
18 Kritik Hastalık Erken Emeklilik Hakkını Kazanıyor! SGK’dan Malulen Emeklilik İçin Şartlar Neler?

18 Kritik Hastalık Erken Emeklilik Hakkını Kazanıyor! SGK’dan Malulen Emeklilik İçin Şartlar Neler?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışma hayatında sağlık sorunlarıyla karşılaşan bireyler için önemli bir adım attı. Kanser, epilepsi, Parkinson gibi 18 kritik hastalığı erken emeklilik için geçerli sayan SGK, bu hastalıklarla mücadele eden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıdı.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, belirlenen 18 hastalıktan birine sahip olan sigortalılar, belirli şartları yerine getirerek erken emeklilik başvurusunda bulunabilecekler. Bu hastalıklar arasında beyin tümörleri, AIDS, serebral palsi ve görme kaybı gibi çeşitli sağlık sorunları bulunuyor.

Erken emeklilik, çalışma hayatını devam ettiremeyen bireyler için önemli bir sosyal güvenlik mekanizması olarak tanımlanıyor. SGK tarafından belirlenen hastalık listesi, malulen emeklilik için temel teşkil ediyor. Bu listede yer alan hastalıklara sahip olan ve en az %60 oranında iş gücü kaybı yaşayan sigortalılar, malulen emeklilik hakkından faydalanabiliyor.

Sigortalı olarak çalışan kişiler çeşitli sağlık sorunları nedeniyle de erken emeklilik sahip olabiliyor.

Bu olasılıklar doğrultusunda da sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde sağlık sorunlarına da bağlı olarak çıktığı ifade edildi. Sağlık sorunlarının da kişilerin normal çalışma kapasitelerini sürdürememeleri sebebiyle de erken emeklilik seçeneği de devreye giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu malulen emekli olunabilecek hastalıklar listesini noktası virgülüne paylaşıldı.

İş yaşamında başlayanların hayatlarında çeşitli dönemlerde sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı her zaman mevcut.

ERKEN EMEKLİLİK VE SAĞLIK SORUNLARI

Erken emeklilik, sağlık sorunları nedeniyle çalışma hayatını devam ettiremeyen bireyler için sunulan önemli bir sosyal güvenlik mekanizmasıdır. Malulen emeklilik, çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden kişilere yönelik, yaşamlarını sürdürebilmeleri için sunulan bir hak olarak tanımlanır. Bu durum, ciddi sağlık problemleri nedeniyle normal çalışma kapasitesini sürdüremeyen kişilere tanınan ve yaşam kalitelerini korumaları adına büyük önem taşır.

SGK TARAFINDAN BELİRLENEN HASTALIK LİSTESİ

SGK, erken emeklilik için bazı hastalıkları öncelikli olarak tanımlamıştır. İşte malulen emekliliğe esas teşkil edebilecek sağlık sorunları:
Kanser, Epilepsi, Parkinson, Beyin tümörleri, Behçet hastalığı, Organ nakli, AIDS, Tüberküloz, Siroz, Zeka geriliği, Şizofreni, Bipolar bozukluk, Multipl skleroz (MS), Serebral palsi, Felç, Uzuv kayıpları, Demans ve Görme kaybı erken emeklilik için belirlenen kriterler arasında yer almakta ve SGK tarafından öncelikli olarak değerlendirilmekte.

Malulen emeklilik hakkından faydalanmak için yerine getirilmesi gereken bazı kritik şartlar bulunmaktadır:

Çalışanın en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olması

En az 1800 gün prim ödemiş olması

Maluliyet durumunun sigortalı olarak işe başladıktan sonra meydana gelmiş olması

Maluliyetin, maluliyet raporu ile resmi olarak belgelenmesi

Emeklilik başvurusu için en az %60 oranında iş gücü kaybının olması

Bu şartları yerine getiren bireyler, SGK’ya başvurarak malulen emeklilik hakkından faydalanabilirler.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Malulen emeklilik başvuru süreci, belirli adımları içermektedir. Öncelikle, maluliyet raporu alınması gerekmektedir. Bu rapor, devlet hastaneleri veya SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Raporun alınmasının ardından, SGK’ya başvuru yapılır. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, şartları sağlayan bireyler malulen emekli olabilirler.

BUNLARI BİLMENİZ GEREK

SGK tarafından belirlenen hastalıklar nedeniyle malul duruma düşen bireyler, erken emeklilik hakkından faydalanabilirler. Bu hak, ciddi sağlık sorunları yaşayan kişilerin yaşam kalitelerini korumaları açısından büyük önem taşımaktadır.

Malulen emeklilik başvurusu yapacak olan bireylerin, belirlenen şartları yerine getirmeleri ve gerekli belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. SGK’nın bu konudaki düzenlemeleri, sağlık sorunları nedeniyle çalışma hayatını sürdüremeyen bireylere büyük bir destek sağlamaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji