Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trafikte Düzeni Bozana Rekor Cezalar Yolda: Yeni Düzenlemeler TBMM’de Görüşülüyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni yılda Karayolları Trafik Kanunu’nda kapsamlı değişiklikler öngören bir kanun teklifi ile trafik ihlallerine karşı caydırıcı yaptırımlar getirmeyi hedefliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni yılda Karayolları Trafik Kanunu’nda kapsamlı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2024 yılı için Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli güncellemeleri içeren bir kanun teklifi görüşmeye hazırlanıyor. Yapılan düzenlemeyle, trafikte can ve mal güvenliğini tehlikeye atan ihlallere karşı ağır ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması hedefleniyor.

Teklife göre, insan hayatını tehlikeye atan tüm ihlallerde sürücülerin ehliyetlerine el konulacak ve araçları trafikten men edilecek. Ayrıca, “Amaç, trafik kazalarını azaltmak ve can kayıplarının önüne geçmek” diyen yetkililer, güvenli bir trafik ortamı oluşturmayı planlıyor.

Yeni düzenleme kapsamında alkollü araç kullanan sürücülere yönelik cezalar önemli ölçüde artırılacak. Alkolmetre ölçümünde 0,50 promilin üzerinde çıkan sürücülere 25 bin lira para cezası verilecek. İkinci kez yakalanan sürücü, 50 bin lira ceza ile karşılaşırken, üçüncü kez yakalanması durumunda bu ceza 150 bin liraya yükselecek. Ayrıca, ilk ihlalde ehliyete 6 ay, ikinci ihlalde 2 yıl, üçüncü ihlalde ise 5 yıl el konulacak.

Kırmızı ışık ve “dur” ikazına uymayan sürücüler de ağır yaptırımlarla karşılaşacak. Bir yıl içinde 6 kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyeti iptal edilecek. Polis tarafından yapılan “dur” ihtarına uymayarak kaçan sürücülere ise 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

Hız ihlallerine yönelik ceza sistemi de yenileniyor. Yeni sistemde, hız sınırını aşmanın cezası, kilometre bazlı olarak hesaplanacak. Hız sınırını 5 kilometre aşan sürücüler, her 5 kilometrelik artışta ceza alacak.

Diğer dikkat çeken cezalar arasında ehliyetsiz araç kullanma cezası 40 bin lira, sahte plaka takma cezası 140 bin lira, konvoy yaparak yolu kapatma cezası ise 90 bin lira olarak belirlenmiştir.

Yetkililer, bu düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte trafikte caydırıcılığın artacağını ve kural ihlallerinin yanı sıra kazaların önemli ölçüde azalacağını vurguladı.

KAYNAK : Haber Merkezi