YouTube

  • DOLAR
    %-0,07
  • EURO
    %-0,52
  • ALTIN
    %-1,73
  • BIST
    %-0,37
Süne mücadelesinde sona gelindi

Süne mücadelesinde sona gelindi

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta tarım alanlarına ciddi oranda zarar veren süne ve kımıl haşeresiyle biyolojik mücadele çalışmaları devam ederken, yapılan kontrollerde bu yıl kimyasal mücadeleyi gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.
15062013suneYozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, program kapsamında 22 süne mücadele ve bir kontrol ekibinin 65 teknik personelle 366 köyde yürüttüğü farkındalık toplantılarında 2 bin 720 çiftçiye ulaşıldığı belirtildi. Sonrasında süne ve kımıl inişlerini takibe alan ekipler, 2 milyon 564 bin 30 dekarlık alanda gerçekleştirilen sürveyler sonucunda parazitlenme ve nimf sayımı yapılacak alanların belirlendiği, hububat gelişiminin ileri olduğu Yerköy ilçesinde yumurta parazit ve nimf sürveylerine başlanıldığı ifade edildi.
Kışlamış ergin süne yoğunluğunun 0.3 ve üzeri bulunan İlçelerin tamamında nimf sürveyine başlanıldığı vurgulanan açıklamada, İl genelinde süne mücadelesinde kimyasal ilaç kullanımını gerektirecek böcek yoğunluğuna rastlanmadığına dikkat çekilip, ekiplerin iklim koşullarına göre 15 Haziran tarihine kadar sürveylerini bitirecekleri bildirilerek, şöyle denildi:
”İlimiz hububat ekim alanlarında buğdaya en çok zararı süne ve kımıl vermektedir. Süne mücadelesinde esas amaç tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak süne popülasyonunu ekonomik zarar seviyesinin altında tutmaktır. Süne mücadelesindeki başarı doğal düşmanların korunması desteklenmesi ve bu canlılara yaşam alanları oluşturarak çoğalmalarını sağlamaktan geçmektedir. Bu kapsamda 2005 yılından itibaren Ülkesel süne biyolojik mücadele kapsamında İlimiz de kışlaklarından toplanan kışlamış ergin süneler Konya ilinde bulunan laboratuarlara gönderilerek Parazitoit üretimi yapılmakta ve üretilen bu Parazitoitlerin hububat ekim alanlarına salımları yapılmaktadır. Bu yıl biyolojik mücadele kapsamında İlimize 30 bin adet Parazitoit gönderilmiş olup, bu Parazitoitlerin salımı Mayıs ayı içerisinde Koyunculu,  Yeşilova, Musabeyli ve Battal Köylerinde ki yaşam alanlarına salımları yapılmıştır.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ciddi Nimf Nin Parazit Yozgat

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji