YouTube

  • DOLAR
    %-0,05
  • EURO
    %0,32
  • ALTIN
    %-0,42
  • BIST
    %2,05
ABD ve İngiltere, Yemen’de Husilere karşı ortak hava saldırısı düzenledi

ABD ve İngiltere, Yemen’de Husilere karşı ortak hava saldırısı düzenledi

ABD ve İngiltere, Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik hava saldırısı düzenledi. Saldırılar, Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıların, Husilerin Kızıldeniz’deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirtti. Biden, sonuncusu 9 Ocak’ta gerçekleşen ve Husilerin doğrudan Amerikan gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini kaydetti.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığı kaydedildi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen’de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere “hedefli saldırılar” gerçekleştirdiğini duyurdu. Sunak, Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemiciliğe karşı bir dizi tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı gerçekleştirerek İngiltere ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini, hayati ticaret rotasında büyük aksamalara yol açtığını ve emtia fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.

Husilerin saldırılarına yanıt olarak düzenlenen hava saldırılarının, küresel ticaret açısından önemli bir öneme sahip olan Kızıldeniz’deki güvenliği sağlamaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yemen’in Kızıldeniz’deki ABD-İngiliz savaş gemilerine ve askeri bölge ve üslerine güçlü bir şekilde karşılık verdiğini duyurdu.

Husilerin sözde hükümetindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi de, ülkesinin ABD ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldığını belirterek, ABD ve İngiltere’nin “bu bariz saldırganlığın tüm vahim sonuçlarına ağır bir bedel ödemeye hazırlanması” gerektiğini söyledi.

Son dönemlerde Yemen’deki Husilerin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023’te Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası “Deniz Görev Gücü” kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık’ta da “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin yapıldığı Süveyş Kanalı’ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz’de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir “tedarik zinciri krizi”nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji