YouTube

  • DOLAR
    %0,20
  • EURO
    %-0,02
  • ALTIN
    %0,69
  • BIST
    %2,85
Açıkgöz, “Çiftçilerimiz, tarlalarına gübre atamaz hale geldi”

Açıkgöz, “Çiftçilerimiz, tarlalarına gübre atamaz hale geldi”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gübreye gelen zamların çiftçi ve üreticiyi sıkıntıya soktuğunu belirterek, hükümet yetkilileri tarafından gübre konusunda önlem alınmadığı takdirde binlerce çiftçinin tarlasına gübre atamayacağını söyledi.

Dolar’da yaşanan artış Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber gübre fiyatlarını da her geçen gün arttırıyor. ÜRE gübre fiyatları ile DAP gübre fiyatları el yakıyor. Gübre fiyatları gün içerisinde bile zamlanıyor. Bazı firmalar dolar kurundaki artıştan dolayı geçici olarak satışları durduruyor. Üreticilerin şu anda ekim ile birlikte en fazla kullandığı gübre DAP gübresi. Aynı zamanda ÜRE gübresinin kullanım dönemi üç ay sonra başlayacak. Ancak yine de ÜRE gübresine zam gelmeye devam ediyor. Son 15 gün içerisinde ÜRE gübre fiyatı tonu 13 bin TL’den 14 bin 500 TL’ye, DAP gübre fiyatı tonu 11 binden 13 bin TL’ye çıktı.
2022 YILI HUBUBAT HASAT DÖNEMİNDE REKOLTE YARI YARIYA DÜŞECEK
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gübre kullanımının azalmasıyla, hububat başta olmak üzere birçok ürün hasadında rekoltenin yarı yarıya düşeceğini ifade etti.
Başkan Açıkgöz, “Bu yıl mazot ve gübre fiyatlarının artması nedeniyle çiftçimiz adeta nefes alamaz durumda geldi. Geçen yıl Ekim ayında çiftçimiz tonu 2 bin TL olan DAP (20.20. Kompoze gübre) gübresini alarak tarlasının ekimini yapmıştı. Bu yıl Ekim ayında aynı gübreyi 8 bin 500 liradan alarak ekimini yaptı. Geçen yıl dekara en az 25 kilo atılan taban gübresini bu sene ancak 15 kilo belki daha az atarak çitçimiz tarlasını ekimini yaptı. Çoğu çiftçimiz ise hiç gübre atmadan ekim yaptı. Buda önümüzdeki yıl mahsulün gerek arpanın gerek buğdayın rekoltesinin en az yarı yarıya düşmesi demektir. Binlerce üreticinin birçoğu gübre alamaz durumda. Şuan desteklemeler verildi verilecek açıklamaları yapılıyor. Ama bu desteklerin öncelikle bire bir tarla ile uğraşana verilmesi gerekir. Adam, Ankara’da sarraf, yada İstanbul’da şirketi var, tarla ile bir işi yok ama desteklemeden kiralayan, eken biçen yerine onlar faydalanıyor. Bunların da düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca destek ödemeleri bir yıl geriden geldiği için çiftçilerimiz destek ödemelerinin biran önce verilmesini bekliyor.”diye konuştu.
Tarımda yaşanılan sıkıntının, hayvancılık sektöründe de olduğunu vurgulayan Başkan Açıkgöz, “Yozgat’ta gerek tarım gerekse hayvancılıkta aynı sorunlar yaşanmaktadır. Bugün besiciler ağıllarındaki hayvanlardan nasıl kurtulurum yolunu arıyor. Geçen yıl 80 lira olan bir hayvan yemi bugün 200 liranın üzerine çıktı. Buna diğer masrafları da ekleyince besici de bir şey kazanamıyor ve zarar ediyor. Tarım politikasının acilen düzeltilmesi gerekir. Ekonomi uzmanları açıklamalar yapıyor. Küresel dünyada gıda en büyük ihtiyaç haline gelecek diye. Bizim ülkemizde hala buna önlem almak, çare aramak yerine, Rusya’dan buğday, Kanada’dan, nohut, mercimek, başka ülkelerden et ithal ediyoruz. Yarın o ülkelerde biz ancak kendi ülkemizin ihtiyacını karşılayabiliriz dediği anda bizim ülkemiz nereden ithal edecek. O yüzden önce kendi ülkemizin çiftçisini üreticisini desteklememiz gerekir ki üretim artırılsın. Aksi halde iddia ediyorum, tarlasını eken bir çiftçi olmaz, hayvan üreten çiftçi de bulunmaz. Bu yüzden yetkililerimizden çiftçilerimizin, üreticilerimizin çağrılarını dikkate almalarını istiyoruz.”diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji